Концепцията за Спешна помощ е готова и до месец ще влезе за обсъждане в парламeнта. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.
 

В близките дни ще бъде представена на оперативно заседание на Министерския съвет и след което ще се разгледа от Комисията по здравеопазване към 42-рото Народно събрание.

 


По думите на министъра концепцията такава, каквато беше разработена в началото, но претърпяла известни промени след обсъждането й с Националното сдружение на общините, с кметове, с директори на държавни и общински болници, тъй като в различните краища на страната има специфики, които трябва да бъдат съобразени.

 

Редом с нея ще започнат ремонтите на центровете за спешна медицинска помощ, оборудването, новите линейки, половината от които ще бъдат с телемедицина. От есента започват да се обучават парамедици и лекарски асистенти.

NEWS_MORE_BOX

 

Сред новите идеи на здравните власти са само медицинска сестра и най-много фелдшер да пътуват занапред в линейките, когато бъдат извикани на адрес чрез телефон 112.

 

Смята се, че те са достатъчно квалифицирани, за да направят повечето спешни манипулации, докато пациентът бъде откаран в болницата.

 

Лекарите ще чакат в спешния болничен комплекс и ще се отзовават само, ако са повикани от друг лекар или джипи, или пък при много тежка ситуация, с която не може да се справи средният медицински персонал.

Също така до края на тази година ще бъдат създадени спешни центрове към тринадесет големи болници в страната, които да осигуряват до 90% от болничната спешна медицинска помощ. Това ще бъде т. нар. първо ниво на спешност.

 

Второ ниво предвижда създаването на спешни звена в многопрофилните болници за активно лечение, дори те да са малки като общинските например.

Те ще покриват 60 на сто от спешната медицина. Всички спешни звена заедно с приемните спешни отделения ще формират спешен болничен комплекс.

Сегашните спешни отделения чисто административно ще се извадят от болниците и ще преминат към спешните центрове, както преди управлението на тройната коалиция.