Терапевтичен комплекс за деца със специални потребности се строи във Варна от неправителствената организация Карин дом. Тя разчита на доброволци и дарители както от морския град, така и от цялата страна и чужбина. Официалното откриване е предвидено за септември 2022 г. 

 

В подкрепа на центъра се състоя дарителска фотографска изложба „25 години Посланици на доброто“ с кадри на децата и лекуващите ги специалисти. Тя бе открита от британският посланик Н.Пр. Роб Диксън и изпълнителният директор на Карин дом – Борислава Черкезова.


 

Основните дейности се реализират чрез Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца от 3 до 8-годишна възраст със специални нужди и техните семейства, Центъра за ранна интервенция за деца от 0 до 3 години и Центъра за семейно-медиирана интервенция за деца от 2 до 7 години. 

 

В дома работят кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници. 

 

Той предоставя и обучения на организации и специалисти чрез своя Обучителен и ресурсен център. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.

 

Как се подава заявка за специализирани услуги в Карин дом? 

 

Необходимо е заявката да се направи онлайн, като формата е достъпна на сайта на организацията. 

Попълва се личната информация на детето и се описва състоянието му максимално подробно.

 

Отбелязва се дали семейството е ползвало услугите на Карин дом и каква услуга желае да ползва за в бъдеще. 

 

Необходимо е да се прикачат всички медицински документи на детето.

 

Заявката автоматично записва детето в списък на чакащи деца и по реда на записване от Карин дом се свързват със семейството, за да се уточни ден и час за консултация. За въпроси и информация - тел. 0878 870 327.

 

Карин дом има над 25-годишна история, като с построяването на новия специализиран център, организацията продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов. 

 

Той започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето им в домове да бъде прекратено. 

 

Карин дом е кръстен след първата братовчедка на Станчов - Карин, родена с церебрална парализа.