Министерството на здравеопазването приветства започналата проверка на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове за учениците. 

 

По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури. Министерството напомни, че в името на прозрачността отварянето на поканите е направено публично. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и сключените договори с изпълнителите са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и всеки, който желае, може да се запознае с тях.


 

С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни тестове за осигуряване на безопасна учебна среда, подчертаха от Министерството на здравеопазването. Проведената процедура от екипа на Министерството е позволила да се стигне до трикратно намаление на цените на тестовете и да се осигурят общо 4,7 милиона теста. Те ще са достатъчни за осигуряване на учебните занятия на всички ученици за поне един месец напред. 

 

В края на октомври министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и на образованието и науката проф. Николай Денков внесоха проект, който постанови правителството да осигури 13 милиона лева за закупуването на безплатни “щадящи” тестове за Covid-19 за най-малките ученици. 

 

Тестовете, както стана известно, се провеждат на база на отделена слюнка от детето. Тогава д-р Кацаров уточни, че парите ще стигнат за осигуряването на тестове за поне до края на декември. Предпоставката за промяна в противоепидемичните мерки се основа на изискването за безопасна среда в училищата.

 

Към момента такива мерки са приложени на всички места с висок епидемичен риск. В случая безопасната среда означава присъстващите на дадено място да са ваксинирани, преболедували Covid-19 или разполагащи с отрицателен антигенен тест. 

 

Децата се тестват два пъти седмично - в понеделник и в четвъртък преди първия час. Ако някой ученик се окаже позитивен, той бива връщан още на входа на училище. 

 

Според данните в Единния информационен портал 1 652 са ново диагностицираните с Covid-19 лица в България за последните 24 часа. 809 от тях са установени с PCR, а 843 - с бързи антигенни тестове. 82,20 % от новите случаи, потвърдени през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани. 24 891 са общо тестовете, направени през последното денонощие. 3 891 от тях са PCR, а 21 000 - антигенни. Това показва Националната информационна система.