Комедоните са черни точки по кожата. Образуват се от натрупване на мастни секрети и замърсявания, които запушват порите. В началото на процеса  се оформя бяло топченце, което създава впечатление, че се намира под кожата. От контакта с кислорода, съдържимото в пората, потъмнява и се превръща в черна точка. Кожата, за която не се полагат грижи, създава условия за размножаване на бактерии и образуване на пъпки, които представляват смес от мъртви клетки, мастни секрети и бактерии.  

Комедоните са „предвестник“ на акнето. Те са открити натрупвания на кератин и мастни секрети в космения фоликул.

Тъмният цвят на комедона се дължи на запълването на пората с мъртви клетки, които потъмняват при взаимодействието с въздуха. Комедоните стават открити, тъй като те се придвижват на повърхността на кожата.

Какви са причините за появата на комедоните?

Появяват се, когато мастните секрети на кожата в съчетание с ороговяващите се клетки и частици прах се натрупат. Това запушва порите. Токсините от кръвта и лимфата, които се отделят от организма чрез кожата, влизат във взаимодействие с кожния себум и образуват гъста лепкавоподобна маса. Черната точка се появява, когато пората, запълнена със секрет частично се отваря и потъмнява, заради въздействието на кислорода върху кожния пигмент меланин.

Когато средството за почистване на кожата е неподходящо за кожата или тя не се почиства редовно се получава натрупване на мъртви клетки, които втвърдяват себума, солите, отделени от потта, частиците прах, замърсяванията, бактериите, както и остатъците от грима и бялата козметика.

Наличието на акне също причинява появата на комедони. Акнето се предизвиква от повишената активност на мастните жлези на кожата.


Други възможни причини за появата на комедоните:
 • Наследствена предразположеност. Обикновено при хора, които страдат от комедони и акне, има родител със същата предразположеност на кожата.  
 • Хормонален дисбаланс. Високото ниво на тестостерон стимулира активността на мастните жлези, което води до прекомерна секреция на себум. Освен това е нарушен процесът на образуване и отделяне на клетките на кожата. Получава се по-бързо отмиране на повърхностните клетки и наслояването им, без да могат да се отделят от кожата. Така мъртвите клетки образуват филм, който "затваря" кожата.
 • Макар и рядко, комедоните и акнето могат да се появят при прием на лекарства.
 • Козметиката, произведена на мазна база, може да причини алергична реакция, което може да доведе до образуването на комедони.
 • Стресът е от най-честите фактори за проблемна кожа. Първопричината е, че в подобно състояние грижата за хигиената на лицето се пренебрегва. Носенето на тесни дрехи също може да е причина - механичното движение на плата стресира кожата.
 • Външни фактори. По-високата влажност на въздуха повишава потенето и отделянето на себум, а замърсена околна среда води до бързото натрупване на частици прах върху кожата.
Какви са признаците при поява на комедони?

Комедоните най-често се появат във възрастта на полово съзряване. Почти 85 % от младите хора от 12 до 24 години имат комедони. Този дефект по кожата се среща и в други възрасти.  

Признаци, на които следва да се обърне внимание, за да се предотврати появата на черни точки:
 • Загрубяването на кожата може да доведе до образуването на пъпки с тъмни върхове.
 • Разширени пори.
 • Сухата, белеща се кожа е склонна да образува пъпки.
 • Когато кожата изглежда сивкава.
 • Проблемната кожа не задържа козметика.
 • Комедоните се появяват на тези участъци от кожата, където има повишена активност на мастните жлези.


Каква е терапията на проблемната кожа?
 
 • Поддържането на проблемната кожа изисква редовни процедури при козметик. Задължително е оборудването, с което работи професионалистът да се поддържа стерилно. Има салони, където се използва специална апаратура за отделяне на коменоди - blackhead extractor, който следва да се почиства след и преди всеки клиент със силни дезинфекциращи средства.
 • Ефективни средства за отстраняване на черни точки по кожата са козметичните средства, съдържащи алфа-хидрокси киселини, които лющят горния слой от мъртви клетки и отпушват порите.
 • Навикът да се пипа и държи лицето с ръце следва да се отстрани. Обикновено при наличие на мазна кожа, мазна е и косата. Желателно е косата да не пада върху лицето, тъй като пренася бактерии.
 • Не е за препоръчване да се използва сапун за миене на лицето. Предлагат се специални гелове за тази цел, но е желателно лицето да не се мие повече от два пъти на ден.
 • Използването на медикамента адапален може да е от голяма полза. Той стимулира образуването на кожни клетки и промяната на клетъчна диференциация и кератинизация на епителните клетки – естествения пилинг на кожата.
 • Средствата за локално приложение, които се нанасят върху засегнатия участък от кожата или пъпките, трябва да включват силицилова киселина, сяра, резорцин, бензоил пероксид.
 • При акне могат да бъдат изписани антибиотици от групата на тетрациклините за орален прием. Те спират и забавят размножаването на бактерии и лекуват наличието на възпаление.
 • Препоръчват се средства, които да отстраняват излишния себум – лосиони и маски.