С близо половин милиард повече са парите за здраве през 2019 г., но и това няма да спре пробойните в системата. „Позволихме си лукса да дадем разрешителни за 450 частни болници и лаборатории, които изсмукват по възможно най-грубия начин бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Дори и още 1 млрд. лева допълнително да бъдат предвидени, с тях ще се случи същото. Отпадна преразпределителния подход на държавата и резултатът е, че се стигна до сегашното положение“, коментира водещият икономист Кольо Парамов в ефира на Bulgaria ON AIR.


Вчера депутатите гласуваха на второ четене закона за бюджета на Касата за 2019 г. Приходите за здраве ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ, осигурителната вноска остава 8%. Според Парамов обаче парите не решават проблемите на българското здравеопазване, плод на 25-годишна грешна доходна политика.


В студиото на Bulgaria ON AIR критики към здравната политика отправи и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. „В България едно заболяване може да значи тежест за бюджета между 10 и 20 хил. лева. НЗОК не покрива огромна част от пособията, необходими за непредвидени обстоятелства, свързани с влошено здравословно състояние. А това може да ни коства здравето, за съжаление, понякога и живота“, отбеляза Григорова.Нова тревожна статистика на Евростат показа, че половината от българите не могат да се справят с неочаквани финансови разходи. Това са близо 53 на сто от хората у нас. Най-висок дял на хора с проблеми относно финансови разходи е регистриран в Латвия, следвана от Хърватия, България и Румъния.


Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола, нова или на старо. За ЕС този показател е 7%, за България - 20%, а за Румъния - 30%.