Благотворителен коледен базар „Дни на донорството“ за двойки с репродуктивни проблеми и 100 безплатни прегледа от водещи репродуктивни специалисти, организират от фондация „Майки за донорството“. Събитието, което ще се случи за седми път в дните от 6 до 8 декември в централното фоайе на болница „Надежда“, е под егидата на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и е продължение на националната кампания в подкрепа на донорството „Да. За живот!“.


С подкрепата на фондация „Майки за донорството“ от 2014-та година до днес са родени близо 1500 деца. Равносметката на неправителствената организация показва, че всяка година броят на донорите се увеличава с 20%. Всеки, който желае да подкрепи двойките, чиято единствена възможност за дете е донорският репродуктивен материал, може да закупи коледна изненада от благотворителния базар във фоайето на болницата.


Представители на фондация „Майки за донорството“ ще споделят своя опит и ще разясняват възможностите за даряване на репродуктивен материал при жени и мъже, съгласно българското законодателство. В болницата ще бъде открит и специален информационен кът, посветен на донорстовто на органи, тъкани и клетки, а доброволци на Българския червен кръст ще раздават информационни материали.Официалното откриване на инициативата ще е на 6 декември от 10 часа в централното фоайе на болницата, където семейства с деца, родени благодарение на донорски репродуктивен материал и донори ще разкажат своите емоционални истории. 


На 8-и декември репродуктивните специалисти на МБАЛ „Надежда“ д-р Георги Стаменов, д-р Събина Персенска, д-р Димитър Цветков, д-р Теодора Тихомирова и д-р Стела Чапанова ще извършват безплатни прегледи на 100 двойки, които искат да имат деца. Прегледите ще се извършват само след предварително записване на е-mail: nadezhda@maikizadonorstvo.com. В подкрепа на инициативата на фондация „Майки за донорството“ болница „Надежда“ ще предостави три безплатни ин витро процедури с донорска яйцеклетка.


На 7-и и на 8-и декември благотворителният базар продължава, а от 10:30 ч. започва детска празнична програма и Дядо Коледа, който ще дойде с чувал, пълен с подаръци.