Здравното министерство публикува обобщени данни за най-често съобщаваните у нас реакции след поставянето на векторни и РНК ваксини срещу коронавирус.

 

Над 634 000 души в страната са напълно ваксинирани срещу ковид-19 към днешна дата, а общо поставените от декември 2020 г. ковид ваксини са близо 1,5 млн.


 

Към началото на юни в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили общо 2368 сигнала за реакции след ковид ваксина. Честотата им е около 1,7 на 1000 души, посочват от здравното министерство.

 

Обобщените данни показват, че при РНК ваксините реакциите по-често настъпват след втората доза. Температурата е от по-често срещаните реакции, но рядко надхвърля 38 градуса. По-рядко се съобщава за симптоми при стомашно-чревния тракт, вариране в кръвното налягане и сърдечната честота и за уголемяване на лимфните възли.

 

Грипоподобните симптоми са най-често съобщаваните реакции след векторни (аденовирусни) ваксини. В немалко случаи температурата е над 38 градуса, съобщава се за болки в ставите и мускулите. По-интензивни са симптомите при по-младите хора на възраст под 50 години. Относително по-малко са също сигналите за локална реакция на  инжекционното място.

 

Продължителността на острите реакции при всички ваксинирани е в рамките на 24 до 48  часа.

 

Характерно е, че голямата част от реакциите са съобщени от немедицински лица – около 90% от сигналите. Няма съобщения за анафилактични (тежки алергични) реакции.

 

От здравното министерство припомнят, че ваксините са подложени на строги клинични изпитвания с голям брой участници, защото се прилагат при здрави хора.

 

От министерството уверяват, че информацията за възможни нежелани ефекти в голямата си част е вече известна и описана в листовката на ваксините.

 

Най-често съобщаваните нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксините срещу ковид-19 са леки до средни по тежест и отзвучават няколко дни след ваксинация.

 

Тяхната честота и тежест според здравното министерство са сравними с нежеланите реакции, които могат да се получат при лекарства, приемани ежедневно при леки неразположения, като ацетилсалицилова киселина или парацетамол.

 

Безопасността на ваксините продължава стриктно да бъде следена от всички регулаторните лекарствени агенции по света, от Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация.

 

В рамките на Европейския съюз всеки сигнал за сериозна нежелана лекарствена реакция се въвежда в европейската база данни EudraVigilance в рамките на 15 дни, а съобщенията, които не отговарят на критериите за сериозност до 90 дни. 

Тази информация се анализира ежеседмично, а отделно за всички разрешени ваксини продължава проучването на дългосрочни данни за безопасност в рамките на клинични изпитвания и неинтервенционални  проучвания.

 

Информацията на ваксините се актуализира при поява на нови данни, за което медицинските специалисти веднага биват уведомявани.