Министерството на здравеопазването обяви кои са временните ваксинационни пунктове, в които ще се извършва масовата ваксинация в периода от 30 април до 9 май.

 

Работното време на лечебните заведения, в които ще осъществява ваксинацията, е оповестено тук.


 

Имунизационните пунктове са 26 за цялата страна, а на територията на София те са четири - в „Пирогов“, Александровска болница, ВМА и „Св. Анна“.

 

Имунизирането ще се извършва с ковид ваксините на Pfizer и AstraZeneca, без значение от възрастта и професията, както и без предварително записан час.

 

Ваксинационните екипи на столичната болница „Света Анна“ ще работят на 30 април и от 2 до 9 май (включително), с работно време от 08:00 до 19:00 ч. Единственият почивен ден ще е 1 май. Осигурени са ваксини на AstraZeneca за всички желаещи, а ваксината на Pfizer ще се предлага на хората над 65 години.

 

От 30 април до 9 май, в „Пирогов” ще бъдат разкрити пет имунизационни зони. Всички, на които предстои втора доза от ваксината на AstraZeneca, Moderna или Pfizer, също ще могат да се ваксинират в „Пирогов“. Имунизационните пунктове ще работят без почивен ден и без предварително записан час. Желаещите ще се приемат между 08:30 – 17:30 ч.

 

Същевременно от 30 април до 10 май във ВМА ще бъде отворен „зелен коридор” за имунизация с ваксината на AstraZeneca или Pfizer. Ваксинационният център ще работи от 8:00-16:00 ч. в работни дни и от 9:00-13:00 ч. на Великден и Гергьовден.

 

Ваксинационните кабинети в Александровска болница ще работят от 9:00-17:00 ч., с изключение на 3 май, понеделник. Там ще се поставя ваксина на AstraZeneca, Pfizer или Moderna по желание. Ще се извършва и реимунизация.

 

Националният ваксинационен щаб в крайна сметка взе решение ваксината срещу ковид-19 на Johnson and Johnson да се прилага без ограничения и да се използва основно за работещите в туристическия бранш.

 

Употребата ѝ бе временно спряна в САЩ и страните от Европейския съюз (ЕС) заради няколкото случая в щатите на образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне.

 

Главният държавен здравен испектор доц. Ангел Кунчев уточни, че еднодозовата ваксина на Johnson and Johnson ще се прилага с повишено внимание при хора с риск от образуване на кръвни съсиреци.

 

По думите му свръхтеглото, тютюнопушенето, хипертонията и употребата на контрацептиви са предпоставки за образуване на тромби, предава Bulgaria On Air.

 

В средата на април у нас пристигнаха първите 14 000 ваксини на Johnson and Johnson, но до употребата им не се стигна, след като производителят помоли приложението им да се отложи временно, докато здравните регулатори в САЩ и ЕС извършат допълнителни проверки относно безопасността й.

 

На 26 април у нас бяха доставени над 138 000 ваксини на Pfizer и 14 400 на AstraZeneca, а на 28 април се очакват 12 000 дози от Johnson and Johnson.