268 души са се включили през последните два месеца в кампанията на Български лекарски съюз (БЛС) за набиране на доброволци, които да подпомогнат дейността на нуждаещите се лечебни заведения в страната.

 

Болниците, които са заявили пред Лекарския съюз нужда от персонал, са вече 20. Търсят се не само кадри с медицинско, но хора без специализирано образование.


 

Доброволци търсят болници в София, Средец, Враца, Пазарджик, Перник, Разград, Свищов, Ловеч, Пловдив, Монтана, Сливен и Крумовград.

 

Към тях се присъединява и софийската болница „Св. Наум“, както и болницата „Св. Николай Чудотворец“ в гр. Лом, които набират медицински сестри, лекари и санитари.

 

Обявите на всички лечебни заведения, които участват в кампанията на БЛС, са активни в платформата jobs.bg.

 

По тях могат да кандидатстват и студенти по медицина, както и доброволци без медицинско образование, които ще извършват логистични и други дейности в помощ на персонала и пациентите.

 

Обявите на всички лечебни заведения от кампанията на БЛС са публикувани на

https://m3.jobs.bg/front_job_search.php?company_id=279636

 

Най-много се търсят медицински сестри и санитари, набират се и лекари, болногледачи и лаборанти.

 

Всяко лечебно заведение само осъществява подбора и връзката с одобрените на кандидати, посочват от БЛС.

 

Някои от болниците предвиждат заплащане за извършвания труд по договаряне, а в други обяви е посочено, че помощта на доброволците ще е безвъзмездна.

 

Извън кампанията на БЛС, други лечебни заведения в страната също апелират за помощ.

 

Едно от тях е болницата в Благоевград, която търси лекари, медицински сестри и студенти по медицина, които да подпомогнат медицинския персонал.​ Повече информация за това как може да се кандидатства има на страницата на „МБАЛ – Благоевград“ АД. Разкрита е и сметка за дарения, с които да се закупят предпазни средства за персонала и пациентите.

 

Апел за подкрепа изпраща и болницата в Силистра, която търси студенти по медицина от последните курсове на обучение, стажант-лекари, студенти по здравни грижи, специализанти, лекари и медицински сестри от доболнична помощ, от училища, детски градини и ясли. За труда им е предвидено заплащане, а необходимите лични предпазни средства са осигурени от „МБАЛ – Силистра“ АД. Повече информация има на страницата на болницата.

 

Междувременно продължава кампанията на Лекарския съюз за подпомагане на семействата и близките на починалите от коронавирус медици. Сметката, по която се правят дарения, е:

 

Титуляр: Български лекарски съюз

Банка: УниКредит Булбанк АД

IВАN: BG55UNCR70001523991300

BIC: UNCRBGSF

Основание: МЕДИЦИ COVID-19

 

Доброволци набират и кръвните центрове в София и Варна, както и болницата в Бургас: хора, които преболедували Ковид-19, и желаят да дарят кръвна плазма.

 

В началото на пандемията МВР създаде централизираната платформа www.dobrovolets.bg, която да набира доброволци за болничните заведения и за дейности, свързани с нуждите на Министерството на здравеопазването и вътрешните работи.

 

Засега обаче няма информация за дейността й, нито за това кой извършва координирането на дейността на доброволците.