КНСБ подкрепя протеста на членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!“. Това става ясно от обща декларация на национално представените работодателски и синдикални организации. Ръководствата на КНСБ, КТ Подкрепа, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ настояват за незабавна среща с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по здравеопазването при 44-то Народно събрание, на което да бъде обсъдено финансирането на общинските болници. 

 

Общите задължения на общинските болници възлизат на над 100 млн. лв., от които 46 млн. лв. са просрочени, в това число и за социални осигуровки към НАП от над 7 млн. лв., посочват синдикалните организации. 


 

„Общинските болници извършват над 1/5 от болничната дейност в страната. Те осигуряват достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и около 2 млн. души при наличие на неизплатени работни заплати и задължения към доставчици на консумативи и външни услуги. В същото време, през последните десет години повече от двадесет общински болници прекратиха своето съществуване“, продължава декларацията. 

 

Основните клинични пътеки, по които работят общинските болници, са недофинасирани. Това е основната причина за тежкото финансово състояние на общинските болници, смятат от КНСБ. И поясняват, че техните цени не са изменяни от 2006 г. За сметка на това за периода са поскъпнали цените на консумативите, лекарствата, външните услуги, а минималната работна заплата се е увеличила от 180 на 510 лв.

 

NEWS_MORE_BOX

 

„Настояваме за спешно обсъждане на ефективни мерки за предотвратяване на ликвидацията на общинските болници в тежко финансово състояние и на приближаващия се крах в общинското здравеопазване“, завършва писмото, подписано от ръководствата на КНСБ, КТ Подкрепа, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. 

 

По-рано днес работещите в 23 общински болници в страната излязоха на протест. По-голяма част от тях работят в лечебни заведения, изпаднали в тежко финансово състояние. 

 

Вижте повече от видеото на Bulgaria ON AIR: