Синдикатите от КНСБ предлагат Министерството на здравеопазването да направи необходимите стъпки, за да бъдат медиците застраховани за всички възможни рискове, за сметка на държавата, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"Ръководството на Федерация на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ – КНСБ) изразява дълбокото си възмущение от поредното грубо посегателство този път срещу медицински фелдшер Денчо Денев от Център за спешна помощ гр. Шумен, при изпълнение на служебните му задължения", се съобщава още в съобщението.

"За съжаление сме свидетели на поредната агресивна проява срещу хора, който денонощно и всеотдайно се борят за опазване здравето на българските граждани.

 

Ситуацията в страната е сериозна, насилието над медици – лекари, фелдшери, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари ескалира въпреки промяната на закона", смятат синдикатите.

Според тях този тип насилие на работното място води не само до физически и тежки психически травми, но и демотивира специалистите да изпълняват задълженията си и кара бъдещите медици да търсят реализация в чужбина.