Клиниката по нефрология и трансплантация (КНТ) в столичната болница Александровска ще се измести, за да се използват помещенията ѝ за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

 

Единственият в България диспансер за бъбречно трансплантирани ще продължи да работи, но пациентите и целият екип, който се грижи за тях, ще се прехвърлят в Клиниката по нефрология.


 

Отделени са достатъчно стаи и кабинети, които да отговарят на нуждите и потребностите на Клиниката по нефрология и трансплантация, уточняват още от Александровска.

 

Съобщението е в отговор на заблуждаващите твърдения, че Клиниката по трансплантации спира своята дейност.

 

Всички клиники и звена на територията на болницата работят и не са прекъсвали дейността си от март досега въпреки трудната епидемична обстановка.

 

От лечебното заведение посочват, че няма опасност лекуващите се в Клиниката по нефрология и трансплантация да се заразят с Ковид-19 заради преместването им.

 

До този момент в болницата е избегнато сериозно разпространение на Ковид инфекцията, както сред нейните служители, така и сред пациентите.

 

За да се разделят пациентите с коронавирус от тези, настанени за лечение, от самото начало на пандемията приемът в Александровска става след бърз антителен тест, а миналата седмица на входа на болницата е въведен бърз антигенен тест, който е безплатен.

 

При положителен резултат от първоначалния тест се прави PCR тест, а докато резултатът от него излезе, пациентите изчакват в спешното отделение или в стаи тип „изолатор“ на територията на болницата.

 

Александровска е определена за болница от първа линия за лечение на пациенти с Ковид-19 от март със заповед на здравното министерство.

 

За да бъдат разкрити 200 легла за Ковид пациенти, се е наложило преструктуриране в болницата.

 

За целта Клиниката по кардиология се мести в Отделението по кардиология на Клиника по пропедевтика на вътрешните болести.

 

Клиниката по хирургия се мести в Клиниката по Обща и чернодробно-панкреатична хирургия, а Клиниката по нефрология и трансплантации – в Клиниката по нефрология.

 

Понастоящем на етажа, на който се намира Клиниката по нефрология и трансплантация, има 30 легла за лечение на пациенти с Ковид.

 

От Александровска напомнят, че екипът на Клиниката по нефрология и трансплантация може да бъде намерен на първи етаж (Клиника по нефрология) в сградата на Пропедевтиката на вътрешните болести.

 

Телефони за контакт: началник клиника - 02/9230 539, лекари/асистенти - 02/9230372, манипулационна - 02/9230507, канцелария - 02/9230 507, направление за амбулаторно наблюдение на бъбречнотрансплантирани и реципиенти - 02/9230240, приемно-консултативен кабинет - 02/9230 215.