Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив възобновява до дни дейността си с пациенти, която бе временно прекъсната заради намаления брой болнични легла.

 

Това съобщи началникът ѝ проф. д-р Янко Илиев.


 

Клиниката ще работи при спазване на всички противоепидемични изисквания. За осигуряването на безопасността за пациенти и персонал, ще работи само 1-ви етаж.

 

Ковид-отделението ще продъжи да работи в другата част на сградата. Влизането в Клиниката по клинична токсикология става единствено през централния ѝ вход, за да се избегне смесването на потоците от пациенти.

 

Приемат се пациенти с остри отравяния и с остри алергични реакции. Всички болни ще преминават през Спешно приемно отделение за първичен преглед и проверка за Ковид-19.

 

Най-тежките случаи ще постъпват в КАИЛ и след стабилизиране ще бъдат привеждани в Клиниката по токсикология за продължаване на лечението.

 

„Уверяваме пловдивската общественост, че условията за лечение на пациентите са качествени и непроменени от стандарта. Екипът е добре обучен и високоотговорен. Работата е същата, каквато сме извършвали от създаването си до днес вече 31 години“, заяви проф. д-р Янко Илиев.

 

През ноември 2020 г. петима служители на пловдивската болница „Свети Георги“ бяха уволнени заради забавения прием на двама пациенти в новооткритото Ковид-звено, които впоследствие починаха.

 

Вътрешната проверка показва, че те са извършили или са допуснали да бъдат извършени редица нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ.

 

Един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка от пловдивската болница бяха уволнени.

 

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ посочи, че ще бъдат въведени по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.

 

Малко след това болницата получи десет апарата за обдишване като дарение от производител на медицинско оборудване.