Клиниката по Неврохирургия към „Пирогов” получи международно признание, след като стана първият в България сертифициран център на международната организация по спинална хирургия AO Spine.

 

AO Spine, световен лидер в обучението на специалисти в областта на гръбначната хирургия, определя Клиниката в „Пирогов“ като един от световните центрове, които осигуряват академична среда на най-високо ниво.


 

Основна цел на AO Spine е да насърчава обмена на знания в областта на гръбначните заболявания между хирурзи от целия свят. Клиниката по Неврохирургия към „Пирогов” ще е един от 15-те сертифицирани центрове на AO Spine в Европа.

 

„Това признание доказва, че дори пандемията не може да ни отклони от пътя на науката към непрекъснато усъвършенстване и практическия обмен на проучвания и опит“, споделя началникът на Клиниката по неврохирургия проф. д-р Николай Габровски.

 

В началото на април AO Spine организира хибриден семинар у нас на тема „Гръбначен травматизъм” с домакин Университетската болница "Н. И. Пирогов".

 

„Въпреки изолацията, гръбначната патология и нуждите на пациентите с гръбначни заболявания в страната не са намалели.  Ето защо световният опит в грижата за хора с гръбначни увреждания и връзката с иновативните и технологични решения в методите за лечение са безценни за нас“, коментира и началникът на Отделението по Спинална неврохирургия д-р Петър Илков.

 

AO Spine е международна академична общност, която обединява над 30 000 хирурзи, изследователи и специалисти в областта на гръбначния стълб.

 

Началото на AO Spine е поставено през 1958 г., когато четирима швейцарски хирурзи започват изследвания за заздравяване на костите. С времето обхватът на интересите им се разширява, за да върви в крак с бързото развитие на мускулно-скелетната хирургия.

 

В наши дни AO Spine предоставя иновативно обучение и достъп до последните научни изследвания в областта на грижите за гръбначния стълб.