От 1 ноември Националната здравноосигурителна каса вече ще поема лечението чрез радиохирургия по самостоятелна клинична пътека. Това обеща министърът на здравеопазването д-р Петър Москов днес при откриването на нов високотехнологичен линеен ускорител в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

 

Все още не е ясно колко ще струва това на здравната каса и какъв процент от терапията ще заплаща тя. Дебати между екипа на здравното ведомство, НЗОК и Българския лекарски съюз тепърва предстоят.


 

Москов обаче гарантира качествено и своевременно лечение за онколоболните пациенти у нас. По неговите думи пари ще има и за радиохирургия, и за всички други медицински дейности.

 

Според ресорния министър дупка в бюджета на здравната каса няма, въпреки че според последни изчисления осигурителният фонд ще завърши и тази година с дефицит в размер на около 100 млн. лв. Той посочи, че в края на осмия месец НЗОК е изхарчила едва 68% от портфейла си и че дефицитит в бюджета за здраве няма да има.

NEWS_MORE_BOX

 

Новият апарат в болница „Св. Иван Рилски” служи за провеждане на стереотактична радиотерапия и стеротактична радиохирургия.

 

Линейният ускорител позволява проследяване и получаване на изображения в реално време, което прави възможно реализирането на терапията. Апаратът е различен, защото може да върши всичко в света на лъчетерапията.

 

Такъв модел има само в 5 други страни в Европа - Швейцария, Германия, Италия, Полша и Турция. Стойността на апарата е около 10 млн. лева.

 

Премиерът Бойко Борисов също изтъкна качествата на линейния ускорител, който може да бъде използван при 15-16 пациенти дневно. Според него е оправдано дори да се дадат допълнително пари, за да няма опашки от онкоболни, които да чакат за лечение.