Няма да има приемен изпит за специализациите за завършилите лекари.

 

Това обяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Промяната в реда и условията за започване на специализация ще станат факт от 2014 г.


 

На практика класирането ще се формира по успех от следването на студентите.

 

 

„Това, според мен, ще бъде допълнителен стимулиращ ефект студентите да имат добър успех от следването, за да могат да се класират за първата желана от тях специалност”, заяви министър Андреева.

 

Запитана дали е правен анализ дали има интерес към програмата за облекчаване на специализантите, д-р Андреева отговори, че програмата не е била достатъчно добре популяризирана, но в последните месеци е имало много голям интерес към нея, включително и от лекари, които специализират дентална медицина.

NEWS_MORE_BOX

 

 

„С помощта на управляващия орган успяхме да разширим групата и към днешна дата програмата не е само за специализанти по медицина, но и за дентални медици. Досега по програмата са се записали около 1000 души. Искаме да разширим капацитета на програмата с поне още 500 места”, обясни д-р Таня Андреева.

 

Министър Андреева допълни още, че размера на здравната вноска няма да бъде променян през 2014 година и ще остане в размер на 8 %.

 

Във връзка с това как трябва да изглежда рамковият договор министър Андреева коментира, че съсловните организации трябва да бъдат партньор при разписване на новите пътеки на остойностявания.

 

Тя подчерта, че част от пътеките са тежко недофинансирани.

 

Ако това не бъде променено през следващата година, много от болниците биват обричани на лоши финансови резултати, посочи д-р Андреева.