Концентриращи музиканти, останали вкъщи, се обединяват в благотворителния проект „Една таблетка музика“. Инициативата е на Цветина Панайотова, клиничен музикотерапевт в Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“, и фондация „Да бъде“, като жест на внимание и психологическа подкрепа към медици и пациенти с високи нива на стрес, както и към музиканти, изгубили сцената като свое обичайно работно място по време на епидемията с COVID-19.


Участниците, доскоро концертиращи музиканти, са се обединили около идеята да свирят без заплащане в дистанционна жива връзка (по телефон или интернет), по предварителна уговорка с хора, попадащи в най-рисковите за коронавируса групи - медици и доброволци на първа линия в борбата с COVID-19, хоспитализирани пациенти и пациенти в строг карантинен режим, засегнати от COVID-19, медици, пациенти и техни близки в нужда от психологично подпомагане в борбата с COVID-19, както и за пациенти от Дневния стационар на Психиатрична клиника на УМБАЛ „Александровска“, които поради мерки за безопасност в момента са лишени от груповите терапии.


Участниците са професионални музиканти, които свирят на пиано, китара, арфа, цигулка, виола, флейта, поп и джаз пеене и техни комбинации в дуети. Репертоарът им е съобразен с общоприетите стандарти за терапевтична стойност, изучавани в академичния им вариант засега предимно в страни извън България. Част от изпълнителите са завършили или към момента провеждат специализации за специфични техники на изпълнителското изкуство в терапевтичните практики.Желаещите медици, пациенти и доброволци в битката с коронавируса, могат да поръчат музикално изпълнение по избор, в предпочитан жанр, по телефон или интернет, чрез лична уговорка с Цветина Панайотова на мобилен телефон: 0885873165. „Наслаждавайте се на музиката и останете вкъщи, пазете човешкия живот“, допълват от екипа на благотворителния проект на УМБАЛ „Александровска“.