Китай отхвърли намеренията на Световната здравна организация за разследване произхода на оригиналния коронавирус.


Този месец СЗО предложи провеждането на втората фаза на разследванията, която включва хипотезата за лабораторния произход на коронавируса и одити на лаботарии и пазари в Ухан.  Здравната организация призова китайските власти към прозрачност.


Заместник-министърът на Националната здравна комисия на Китай Дзен Йсин е коментирал, че подобен план няма как да бъде приет, тъй като противоречи на науката. В протокола на СЗО, освен вероятността за естествения произход на висурса включва и хипотезата, за изпускане на патогена от лабораторията на Уханския институт по вирусология.


От ръководството на СЗО заявяват, че разследванията за произхода на пандемията с патогена в Китай са възпрепятствани от липсата на изходни данни за първите дни на разпространението му там.


Според китайския чиновник някои данни, поискани от Световната здравна организация не могат да бъдат предоставени, тъй като те са конфиденциални. Той споделя, че е „поразен“ от плана на организацията и предположението, че Китай може да наруши протоколите за безопасност на лабораториите си. Китайската страна призова СЗО да се отнесе към разследването като към научен въпрос, а не темата да се използва за политическо вмешателство. 


Според страната подобна версия е малко вероятна и е ненужно да се влагат толкова усилия за повторното ѝ разглеждане. Напротив, китайските министри предлагат СЗО да разшири разследването за произхода на патогена извън пределите на Китай, като обръща внимание, че изтичането на вируса би могло да е и от други лаборатории. Те препоръчаха и да се провеждат повече изследвания с животни, особено в страни с големи популации прилепи.


През ноември миналата година Световната здравна организация публикува резултатите от собствено разследване, касаещо произхода на коронавируса като определи версията за естественото преминаване на вирусната инфекция от животните към човека „вероятно“, а лабораторното изтичане като „малко вероятно“. Само че при разглеждането на информацията се оказало наличието на голяма диспропорция – за първата верия страниците били 313, а за втората едва 4. От СЗО обръщат внимание на това и призовават за предоставянето на повече информация, за да може да се направи пълна оценка на версията. 


През май група от 18 учени правят изявление, че към момента не са проведени достатъчно проучвания за изясняване произхода на SARS-CoV-2. Според тях критичното отношение по въпроса е важно за предотвратяването на бъдещи пандемии. 

 

Източници:
https://www.reuters.com/world/china/china-will-not-follow-whos-suggested-plan-2nd-phase-covid-19-origins-study-2021-07-22/

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/china-should-provide-raw-data-pandemics-origins-whos-tedros-2021-07-15/
https://www.who.int/publications/m/item/who-convened-global-study-of-the-origins-of-sars-cov-2
https://science.sciencemag.org/content/372/6543/694.1