Общо 3600 аптеки работят на територията на страната, като 2400 от тях имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това означава, че имат компютри и специализиран софтуер и след въвеждането на единната европейска система за верификация от 9 февруари 2019 г. е необходимо единствено да си закупят четец, чиято стойност е между 180 и 200 лв. и еднократно да заплатят сумата от 50 лв. за свързване със системата. „За да работят останалите 1200 аптеки, най-малкото за да следят складовите си наличности, те също боравят с интернет и компютри, т.е. също трябва да си закупят единствено четец“, обясни здравния министър Кирил Ананиев на извънредна пресконференция по повод протестите на фармацевтите в страната.


Той беше категоричен, че България трябва да спазва европейското законодателство и не бива да бъде допускано българските граждани да бъдат лекувани с лекарства несертифицирани в Европейския съюз. „Вярвам, че са единични случаите, при които аптека функционира без интернет и компютър. Ако има такива, при тях цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лв., еднократно. Мисля че това в никакъв случай не е непосилна цена, а още повече, за този регламент магистър-фармацевтите са уведомени от 2016 г.“, подчерта министърът.


„За нашите аптеки са договорени най-добрите условия. Те няма да плащат нито такса за включване в системата, нито такса за поддръжка“, посочи и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Той обясни, че до окончателното въвеждане на системата в аптечната мрежа в обръщение ще бъдат както лекарства с код за верификация, така и такива без. През 2017 г. и 2018 г. у нас бяха проведени практически и дистанционни обучения на магистър-фармацевтите за работа със системата за верификация.„Нищо страшно няма да се случи на 9 февруари – датата, от която според Директивата на ЕС от 2011 г. и делегирания Регламент от 2016 г. трябва да функционира системата за верификация на територията на Европейския съюз, подчерта още веднъж министър Ананиев - В България въвеждането ще се случи плавно и ще отнеме минимум 6 месеца. През това време аптеките, които не са въвели системата, няма да бъдат санкционирани. И магистър-фармацевтите, и пациентите трябва да знаят, че няма да има затворени аптеки“.


До старта на системата в ЕС и у нас предстои Изпълнителната агенция по лекарствата да разпространи инструкция до магистър-фармацевтите как да се реагира на сигналите, постъпили през системата.