С полемики в залата народните представители приеха предложението на кабинета и гласува „за“ финансистът Кирил Ананиев да поема руля на здравеопазването.


Г-н Ананиев се тачи като честен в средите и не малко експерти са на мнение, че ще се справи с тежкото бреме на натрупаните проблеми в родното здравеопазване.


Кирил Ананиев е част от изпълнителната власт в една или друга степен, кариерата му е завидна, вероятно е един от заместник министрите на финансите с най-дълъг стаж. Със сигурност умее да борави с цифри и да се справя с финансови дефицити.
Топло и с уважение стана предаването на поста между проф. Николай Петров и него. С отчета за свършеното от екипа му и информация за стартирали инициативи, проекти и промени в нормативната уредба проф. Петров връчи на новия здравен министър икона.

 

 „За мен наистина е удоволствие да предам Министерството на здравеопазването във Вашите ръце, изхождайки от безупречната  Ви репутация и сериозна биография“, бяха думите на проф. Петров към новия здравен министър. „Надеждите към Вас са много големи, имате безрезервната ми подкрепа и съм на разположение 24 часа. Кураж и с Бога напред!“, продължи обръщението си той.

 

Приемственост ще има обеща Ананиев и допълни: „Аз съм с отлични впечатления от проф. Петров – невероятен професионалист и човек, етичен човек, който си разбира от работата. Не го казвам в момент на раздяла, защото ще продължаваме да работим заедно – ще ползвам Вашия опит и ще споделям моя с Вас. Ще продължа дейността на министерството така, както тя е подредена до момента, и ще я доразвия с нови идеи.“

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

„Имам подготвен план за действие по управленската програма в сектор „Здравеопазване” изненада в отговор на репликите в пленарна зала малко по-рано Кирил Ананиев.

 

„На база приоритетите на правителството, които са записани в управленската програма, съм подготвил план за действие във всички направления на здравеопазването – административно, структурно, по отделните видове дейности – предмет на здравното осигуряване, за подобряване връзката между отделните звена в системата“, това бяха думите в отговор на нападките, че като експерт в друга област не е подготвен да отговори адекватно на нуждата от реформа в здравния сектор.

 

Нещо повече, новият здравен министър е готов да действа не след 100 и дори 10 дни, а веднага. Очевидно мобилизацията на екипа наистина ще е пълна. И определено няма да има губене на време.

 

Премиерът вече назначи Бойко Пенков и Жени Начева за заместник-министри. И двамата имат богат опит в сферата на здравеопазването. Пенков е заемал различни позиции в здравния сектор, включително е бил заместник-министър на здравеопазването. Жени Начева е отговаряла за бюджета и финансовите параметри на Националната здравноосигурителна каса, която по-късно оглавява; до момента е директор на дирекция в Министерството на финансите, ни информират от правителствената информационна служба.

 

Бойко Пенков и Жени Начева заемат местата на Мирослав Ненков и Лидия Нейчева.

 

Успех на всички ни!