С 280% са скочили хоспитализациите по някои клинични пътеки, информира вестник „Стандарт”. 


Тази статистика огласи бившият здравен министър д-р Стефан Константинов по време на четвъртия международен медицински конгрес на Югоизточно европейски медицински форум (ЮЕМФ), който се организира и от Сдружение "Български лекар".


Д-р Константинов се позовава на данни на НЗОК, според които с 200 000 са се увеличили случаите на прием в болниците само за една година. От 1,696 млн. през 2011 г. хоспитализациите са нараснали на 1,814 млн. през миналата. Разходите са скочили с 19% и са стигнали 1,4 млрд. лв.За държава, чието население намалява, това е показател за лошо функциониране на здравеопазването, категоричен е д-р Стефан Константинов.

 

Според него сред основните причини за това е сбърканият начин на финансиране на болниците и клиничните пътеки.


"Здравната каса плаща 300 диагнози, при повече от половината има увеличаване или понижаване на приема в болница с над 10%.

 

Това не е нормално и не се дължи на промени в реалната заболеваемост, а на недостатъците на клиничните пътеки", категоричен е д-р Константинов.

 

Хоспитализациите по някои диагнози са се увеличили с 280%, но те не са показателни, защото засягат много малък брой случаи и дори малки промени водят до огромно процентно изменение в обема им, обясняват експертите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Такъв пример е пътеката за измръзвания, чийто брой е нараснал и заради студената зима на 2012 г.

Най-много са отчетените случаи по пътеката за сърдечна недостатъчност - близо 87 000. Ръстът за една година е от над 10%, което според специалистите не се дължи на реалната заболеваемост. Аналогично е положението с пътеката за физикална рехабилитация и терапия при болести на опорно-двигателния апарат.

 

Други такива пътеки са операциите на таза и долните крайници или на болестта на черепно-мозъчните нерви, при която ръстът е 26%, а случаите за 2012-а са 66 223.

 

Тези цифри най-малкото показват, че не е ясно как може да се прави анализ на заболеваемостта, за да определят прогнозни бюджети на болниците, както искаха някои директори на НЗОК, казва д-р Константинов.