Хората с трайни увреждания ще могат вече да получават пожизнено решение за ТЕЛК по облекчена процедура, която предвижда да отпадне преосвидетелстването на всеки две или три години.

 

Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.


 

Очаква се окончателните промени в Наредбата за медицинската експертиза да бъдат гласувани на правителственото заседание утре. Целта на промените е повече хора с дефинитивни и необратими увреждания да могат да получават пожизнено решение за ТЕЛК.

 

Ще бъде разширен списъкът със заболявания за пожизнен ТЕЛК, като се предвижда близо 100 заболявания да бъдат включени в новата наредба. Така в дефинитивните увреждания с право на пожизнен ТЕЛК, освен трансплантациите, загубата на крайник или сетива, ще бъдат включени и редица генетични и онкологични заболявания.

 

„Разширяваме кръга от заболявания, за да не се налага хората с различни дефинитивни и необратими увреждания да се явяват пред ТЕЛК на всеки три години. Слагаме край на един проблем, който се обсъжда от 10-15 години. Надявам се утре проектът на наредбата да бъде внесен в Министерския съвет“, посочи здравният министър.

 

Той даде пример с хората с онкологични заболявания, които след петата година от заболяването получават 50% ТЕЛК, но периодично трябва да се явяват пред ТЕЛК за преосвидетелстване. Сега те вече ще получават пожизнен ТЕЛК.

 

„Всеки човек, получил пожизнено решение, който има друго заболяване освен дефинитивното, ще може да поиска преосвидетелстване“, каза още д-р Кацаров, уточнявайки, че при наличието на няколко заболявания пациентът може да се води от своя личен интерес.

 

Понастоящем подаването на документи за преосвидетелстване трябва да се прави лично и все още няма възможност това да се случи онлайн.

 

„Тази промяна ще реши проблема на хората с дефинитивни и необратими увреждания, но това не е дефинитивно и необратимо решение на проблемите на медицинската експертиза. Необходим е изцяло нов подход: сериозна реформа чрез изменение в закона, действащ парламент, както и воля от страна на хората, които управляват здравната, осигурителната и пенсионната система“, уточни още министърът на здравеопазването.