Редките заболявания отново остават извън полезрението на здравните власти, които за пореден път оставят стотици пациенти на произвола.

 

Потърпевши този път са страдащите от гноен хидраденит българи, чието лечение е много продължително и непосилно скъпо.


 

И през 2015 г. ресорното ведомство отказва да повери разходите по терапията на Националната здравноосигурителна каса, под предлога, че пари няма. Това заяви на пресконференция днес Денислава Захариева, председател на Сдружение „Открито за раните“.

 

Парадоксално е, че има наредба за медицинската експертиза, според която степенна на нетрудоспособност на хората, страдащи от тежката форма на това заболяване е 100%.

 

Държавата е признала тези 100% нетрудоспособност, а същевременно с това заболяването не е включено в списъка с наредбата на заболяванията, които частично или изцяло домашното лечение се покрива от НЗОК.

 

По думите на Захариева инвалидната пенсия, които болните от гноен хидраденит получават, е абсолютно недостатъчна, за да се покриват разходите от около 500 лв. само за най-необходимите медикаменти. В същото време тези хора се нуждаят от ежедневни превръзки, антисептици и кремове, за да се поддържат раните, които се намират в най-деликатните зони на тялото.

NEWS_MORE_BOX

 

Ето защо Сдружение „Открито за раните“ ще продължават с опитите за осигуряване на по-качествен живот за тези пациенти и се надяват този път отговорът на Министерството на здравеопазването да е положителен, посочва Денислава Захариева.

 

Проявява се във вид на гнойно възпаление на жлезите за пот и често се развива под мишниците, а понякога и в слабините. Всъщност става дума за инфекция, чийто причинител е хемолитичният стафилокок.

 

Микробите проникват там през малки ранички и дори през драскотинки, както и по лимфните съдове. Обикновено причина за болестта е неспазване на правилна лична хигиена.

Обикновено то засяга младежи на възраст около 20 години, предимно  момичета.

 

За възникване на заболяването допринася и повишеното изпотяване, микротравми по кожата при бръснене под мишниците, както и някои ендокринни нарушения. Другият фактор, предразполагащ развитието на тази болест, е неправилното хранене - по-точно недостигът на витамини. Болестта започва с дискомфорт, парене и зачервяване под мишниците.

 

След това се появяват плътни белезникави възелчета с кръгла или овална форма, които постепенно се уголемяват, отичат и заприличват на зърна.

 

Освен това човек усеща неразположение и силна болка в раменната става при движение, което го принуждава да държи ръката си приповдигната. След известно време възелчетата се спукват и навън се отделя гной.

 

По последни данни от гноен хидраденит страдат близо 70 000 българи. Едва около 100 от тях обаче са диагностицирани със заболяването.

 

Според проф. д-р. Евгения Христакиева, ръководител на Клиниката по кожни и венерически болести към МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“, причината е, че тази рядка болест е непозната за лекарите в България.

 

Много често пациентите, страдащи от него са диагностицирани с други заболявания и чак на десетата-дванадесетата и дори по-късно година от заболяването се диагностицират правилно.

 

Това означава липса на качествено лечение и влошаване на качеството на живот на тези пациенти.

 

„Когато се започне навременно лечение, качеството на живот на тези пациенти се запазва в голяма степен, но когато се започне след 12-тата година, те вече са загубили голяма част от възможността да се трудят, да получават доходи и да се радват на живота. Проблемът с диагностицирането съществува и в другите държави, но Западна Европа и САЩ са много по-напреднали от нас и по-лесно и бързо диагностицират заболяването, но дори и там хората страдат от това, че адекватно лечение получават на втората или третата година, посочи още проф. д-р Христакиева.