Нуклеарната медицина е най-бързо развиващата се образна диагностика в световен мащаб. Благодарение на хибридните образни методи, съответното заболяване може да се диагностицира в най-ранен функционален стадий.

 

За съжаление обаче, при необходимост от един хибриден апарат на 500 000 души, медиците в България разполагат с един хибриден апарат на 3,5 млн. граждани.


 

В същото време, всеки ден за изследване чакат повече от 300 души пациенти.

 

Това посочи по време на шестата годишна среща между представители на медии и Siemens България националният консултант по нуклеарна медицина проф. д-р Ирена Костадинова.

 

Хибридът се състои от няколко апарата, които са обединени в едно и функционират като един, с общо управление и една пациентна маса.

NEWS_MORE_BOX

 

В нуклеарната медицина това са т.нар. SPECT-CT, PET-CT и PET-MR апарати.

 

Те предоставят обединена информация, които са с по-голяма точност и информативност и съответно подпомагат лекарите при поставяне на точна диагноза, обясни проф. д-р Костадинова.

 

Съгласно проучване на Европейската здравна комисия, през 2008 г. хибридните диагностични методи са били около 8% от всички прилагани образни методи в Европа, като се очаква до 2025 г. употребата им да надхвърли 40%.

 

Към днешна дата, в България са инсталирани едва 7 хибридни апарата – шест от тях са в София и един - във Варна.

 

При необходими за населението на България около 28 SPECT-CT апарата и около 14 PET-CT апарата, към момента се очаква инсталирането на още 3 нови хибрида - в София, Плевен и Панагюрище.