Заплаха от хепатит, дизентерия и нилска треска има в наводнения варненски квартал Аспарухово. Досега по данни на Регионалната здравна инспекция е заболял само 1 човек от салмонелоза.

 

Очаква се и развитието на други чревни инфекции, пише "24 часа".


 

"Инкубационният период на хепатит А, при който заразата е чрез контакт, е от 20 до 40 дни и затова не можем да кажем какво ще бъде положението. Сега следим състоянието на питейната вода, което е важно за евентуалните чревни инфекции", каза шефът на РЗИ във Варна д-р Светла Станева.

 

Последните измервания от 21 и 22 юни показаха, че водата в Аспарухово и близкия квартал Галата е годна за пиене.

 

Според д-р Станева има опасност за зараза с антракс, но тя е по-скоро теоретична, защото в квартала няма стада с животни. Има обаче коне и магарета и вероятността и за тази болест не бива да бъде изключвана.

NEWS_MORE_BOX

 

За морската вода на плажа в Аспарухово тепърва ще бъдат правени изследвания. След двете приливни вълни в квартала огромни кални петна още продължават да плуват в канала "море-езеро".

 

От РЗИ са препоръчали на заседание на кризисния щаб в областната управа всички варненски общини да намерят средства за пръскане срещу ларви на комари в заблатените местности.

 

Вчера детските градини и училищата в Аспарухово бяха отворени, след като бе извършена дезинфекция с безопасни препарати, които нямат нужда от карантинен период.

 

В квартала започна и миенето на улиците от големия прах, който остана след изчистването на калта.