Отделението по диализно лечение към „УМБАЛ-Пловдив“ обнови своята медицинска апратура, след като бе преместено на ремонтирания седми етаж в лечебното заведение.

 

Закупени са 6 нови апарати за хемодиализа, които прилагат най-съвременния метод на лечение – чрез онлайн хемодиафилтрация. Той е подходящ за болни в терминален стадий на бъбречна недостатъчност, защото е най-близък до физиологичната функция на бъбреците, обясни началникът на Отделението по диализно лечение д-р Павлина Паунова.


 

При хемодиафилтрацията диализаторът е с по-сложно изработена мембрана, където освен дифузия се осъществява и филтриране на молекули със средна и малка молекулна маса до 66 000 далтона. Това става благодарение на малки пори в мембраната и се осъществява чрез конвекция. Освен това тези диализатори притежават и свойството „химическа и физическа адсорбция” и могат да поглъщат по повърхността си различни вещества. Апаратурата позволява да се отделят средните молекули, които се считат за уремичен токсин.

 

Всяка машина има дисплей, на която лекарите постоянно следят състоянието на пациента. Освен това е снабдена с индивидуална сигнална инсталация и болният може да търси медиците при нужда. Със старите апарати процедурата продължаваше 4 часа, а с новите времето е съкратено с около 30%, отбеляза д-р Паунова.

 

Очистването на кръвта е в много по-висока степен, отколкото при досегашната техника, поради което пациентите се чувстват значително по-добре и споделят, че имат много енергия, обясни д-р Паунова. Методът се приема отлично от болните, защото не само подобрява качеството им на живот, но и го удължава. При тях се отчита нормализиране на липидните показатели, особено на триглицеридите, както и подобряване на калциево-фосфорнато състояние.

 

Отделението по диализно лечение в бившата Окръжна болница е разкрито през 1985 г. и е едно от най-старите в страната с традиции в лечението на хронична бъбречна недостатъчност, посочи началникът д-р Павлина Паунова. Тя припомни, че досега отделението се е помещавало в стаи на ДКЦ-то.

 

„Условията бяха поносими, но са далеч от съвременните европейски представи, а нашите болни, в зависимост от състоянието си, ни посещават 2 или 3 пъти в седмицата. Благодарение на изпълнителния директор на „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Динчо Генев отделението бе пребазирано и вече е разположено на 7-я етаж в сектор В, където бе направен цялостен ремонт и бе монтирано ново обзавеждане“, коментира д-р Паунова.

 

„УМБАЛ-Пловдив“ е една от двете болници в Южна България, където се прави хемодиафилтрация. Предстои закупуването на още 6 машини от същия тип през есента.