Въздушни линейки ще возят сърдечноболни пациенти. Това е част от новата инициатива на Българското кардиологично дружество и частна болница в София.

 

Медицинските хеликоптери ще се използват, когато транспортът с линейка застрашава живота на хората.

Първият транспортиран пациент с въздушна линейка тази седмица стана 65-годишен мъж от Плевен, който се нуждае от спешна сърдечна операция. Хеликоптерът прелетя 150 км за 20 мин.


 

Междувременно здравните власти разделят България на няколко зони, всяка от които ще е база за спешна медицинска помощ с хеликоптери.

Целта е до всяка точка в държавата да се стига най-много за 30 минути.

 

Така се покрива т. нар. златен час - времето, което се смята за критично за оцеляване на болен или пострадал. Такива бази ще има на територията на София, Велико Търново, Бургас и Пловдив.

NEWS_MORE_BOX

 

В тях ще има денонощно дежурство на хеликоптери с оборудване и медицински екипи, както и комуникация със спешните центрове и с болниците.

 

Разигравани са различни варианти, като част от базите може да са мобилни и през лятото например да са с център край морето, а през зимата - към зимните курорти.

 

Но всички трябва да бъдат хармонизирани със съществуващата инфраструктура и със системата за спешна медицинска помощ на здравното министерство, смятат специалисти. Те изчисляват, че изграждането на базите би стувало към 9 млн. лв.

 

Цялостната организация е по проект на българското и швейцарското правителство по програма за сътрудничество. След като бъдат изготвени анализите на ситуацията в момента, проектът трябва да разпише стъпките за въвеждане на тази система в България.

 

Първият етап е предварително проучване на практиките в Швейцария и Европа.