Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова се срещна с представители на „Информационно обслужване“ и с фирмата доставчик на медицинския софтуер, който преди дни възпрепятства електронното издаване на направления

 

Същевременно Българският лекарски съюз отправи апел към колегите си да изпращат сигнали за фирмите, които не са изготвили в срок програмните си продукти до централата на БЛС в град София на адрес бул. "Акад. Иван Гешов" 15 или на имейл blsus@blsbg.com.


 

Причина за проблемите при старта на модула за е-направление били първоначални дефекти в софтуера, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ. Повечето неизправности вече са отстранени.

 

„Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август 2022 г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат“, заяви проф. Сербезова.  

 

В рамките на срещата беше уточнено, че предстои въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ условията, на които следва да отговарят всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

 

„Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме“, посочи още министър Сербезова.

 

Всеки нов модул на Националната здравноинформационна система, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, обясниха представителите на „Информационно обслужване“. 

 

Те поеха ангажимент, че както и досега ще провеждат поне по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване.

 

По-рано Управителният съвет на Български лекарски съюз взе решение да съдейства за завеждането на колективен иск от името на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти.

 

БЛС настоя компетентните органи да направят необходимите проверки и да установят кои компании  не са изготвили в срок програмните си продукти. 

 

“Настояваме още и за въвеждането на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер”, допълниха от лекарското съсловие.

 

Подадените сигнали от лекари ще бъдат включени в колективните искове, за чието завеждане Съсловната организация ще съдейства.

 

От БЛС уточниха, че ще предложат на Надзорния съвет на НЗОК да бъде направена двуседмична отсрочка на клаузата, касаеща електронните прегледи и направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските.