Българинът отделя от бюджета си в пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за превенция и грижа за здравето си.

 

Това показва проучване по повод Световния ден на здравето 7 април, проведено от Българския автомобилен съюз.


 

Според проучването осреднената обща сума на разходите, които нашенецът прави за бензинов автомобил, е около 1267 лв. на година.

 

В сумата по поддръжката са включени разходи като задължителните данъци, винетки и застраховки, смяна на гуми, на масла и филтри.

В същото време по данни на Националния статистически институт средният разход за здравеопазване за едно лице на година е 212 лв.

NEWS_MORE_BOX

 

Съпоставката между двете суми на годишна база показва, че българинът отделя приблизително шест пъти повече средства за поддръжката на автомобила, отколкото за грижа за своето здраве.

Според експерти данните показват, че все още не осъзнаваме важността на грижата за здравето. Чрез статистиката те целят да накарат хората да се замислят върху профилактичните прегледи, защото ранното откриване на заболяването увеличава в пъти шанса за успешно лечение.

Изследване на Националната здравноосигурителна каса показва още, че миналата година над 3000 българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен медицински преглед при своите лични лекари в сравнение с 2012 г.

 

За сметка на това българинът е изключително съвестен по отношение на профилактиката на автомобила си.