Доскоро центровете, където можеше да се дари кръвна плазма чрез метода плазмафереза, бяха само два за цялата страна, като и двата се намираха в София.

 

За два месеца пунктове за набиране на кръвна плазма се обособиха в много други градове, благодарение на информационната кампания на Български лекарски съюз и сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“.


 

Главно чрез дарения от граждани и бизнеса апарати за плазмафереза и консумативи за тях бяха закупени за кръвните центрове в СофияВарна, Стара Загора и Плевен.

 

Към момента вече в 5 града може да бъде дарена кръвна плазма директно чрез  плазмафереза: София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

 

От сдружение „Лечение на Ковид-19 с рековалесцентна плазма“ настояват правителството да осигури възможност във всеки областен град да се дарява кръвна плазма.

 

Дарената кръв в центровете в Благоевград, Бургас, Русе и редица други градове трябва да се транспортира до София, Пловдив, Варна, Стара Загора или Плевен, за да се използва за производство на кръвна плазма.

 

Актуална информация за даряването на кръвна плазма може да видите в линковете на лечебните заведения и кръвните центрове, посочени по-долу.

 

Къде мога да даря кръвна плазма в София?

 

Национален център по трансфузионна хематология

Военномедицинска академия

СБАЛАГ Майчин дом

 

Къде мога да даря кръвна плазма в страната?

 

РЦТХ Варна

РЦТХ Пловдив

РЦТХ Стара Загора

РЦТХ Плевен

МБАЛ "Д-р Тота Венкова" гр. Габово

МБАЛ - Пазарджик

МБАЛ – Добрич

УМБАЛ „Канев“ – Русе

МБАЛ – Благоевград

УМБАЛ – Бургас

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен

МБАЛ – Шумен

МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” – Лом

 

Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” в гр. Лом се нареди сред лечебните заведения, които търсят дарители на кръв за осигуряване на плазма за лечение на Ковид-19.

 

Доброволците, преболедували Ковид-19, ще могат да даряват кръв след предварително запазен час и проведена консултация по телефона.

 

Дарената кръв ще се транспортира до Национален център по трансфузионна хематология в София, където ще се преработва и от нея ще се извлича реконвалесцентната плазма.

 

Изискванията към кръводарителите са да са  здрави, да са над 50 килограма, да са на възраст между 18 и 65 години, да не приемат лекарствени медикаменти и да имат положителен PCR тест, от който да е видно, че от началото на вирусната инфекция са изминали поне 40 дни.

 

Положителен PCR тест не е задължителен за даряването на кръвна плазма в кръвния център в Пловдив, отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и във Военномедицинска академия - София.

 

В тези три центъра даряването на плазма може да става само с тест за антитела.