Депутатите от Парламентарната комисия по здравеопазване не успяха да стигнат до решение по идеята на министър Кирил Ананиев да падне правителствения статут на болница „Лозенец“ и тя да бъде преобразувана в педиатрия. Въпреки усилията на министъра на здравеопазването да овладее напрегнатата ситуация около предложението, то падна с 11 гласа „за“ и 11 „въздържали се“ на вчерашното заседание на народните представители.


„Не очаквах такова разпределение на гласовете, защото никой до заседанието на комисията не беше изказал становище по темата, включително коалиционните партньори от „Обединени патриоти“, които изведнъж се сетиха, че не е имало заседание на коалиционния съвет. Комисията и предложението за това заседание бяха определени преди седмица“, коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.


Тя категорично определи като фалшива новина информациите, че целта на закриването на болница „Лозенец“ е да бъде отстранен нейният директор проф. Любомир Спасов. „Ако правителството е преценило, че той не се справя с управлението на лечебното заведение, и е искало да го смени, то е можело да го направи и без да се сменя статута на болницата“, е нейното заключение.По повод притесненията на студентите от Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ относно валидността на дипломите им и съдбата на факултета при превръщането на болница „Лозенец“ в педиатрия, Дариткова подчерта, че никой не е имал намерение да закрива Медицинския факултет на Университета. Тя увери, че не е застрашено обучението на студентите там, а единственото намерение е да се търси оптимизация на болницата.


Шефът на здравната комисия защити идеята да бъде свален правителствения статут на болницата, защото само така ще се даде възможност на лечебното заведение да бъде преобразувано по друг ред. „Сегашната законодателна разпоредба налага всички промени в структурата ѝ, в начина ѝ на функциониране да преминават задължително през решение на Министерски съвет, а това изключително много забавя процедурите“. Колкото до преобразуването ѝ в детска болница, Дариткова е категорична, че това е възможно само след с широко обществено обсъждане.