Вчера в УМБАЛ „Царица Йоанна“ се проведе тържество по случай 60 години от създаването на първата в света Катедра по гастроентерология.


То бе посветено на 110-годишнината от рождението на ген.-майор проф. Коста Стоянов – основател на Клиниката по хирургия и на 105-годишнината от рождението на акад. Ташо Ташев и 90-годишнината от рождението на проф. Кръстьо Браилски.


Клиничният център по гастроентерология към Медицински университет – София е едно от най-авториретните и новаторски звена в областта на хирургията и гастроентерологията.Клиниката по гастроентерология в ИСУЛ пък е първата обособена в света катедра по гастроентерология – основана е 1954 г., като година след нея се създава Катедрата по гастроентерология към Сорбоната в Париж.


До тогава всички гастроцентрове са били част от катедри по вътрешни болести и терапевтична медицина.
 
В нея се извършват всички ехографски и ендоскопски диагностични изследвания – ехография на коремни органи и ретроперитонеум, цветен Доплер, дуплекс и триплекс доплерово изследване, контрастна ехография.

NEWS_MORE_BOX

 

Осъществяват се всички ендоскопски изследвания: на хранопровод, стомах, дуоденум (езофагогастродуоденоскопия) и на дебело черво (колоноскопия). В клиниката се извършва уникално за страната ендоскопско изследване на тънкото черво – ентероскопия. С миникамера (капсула, поглъщана от пациента) се изследва целия храносмилателен тракт. Клиниката разполага с апаратура за ендоскопска и ендолуменна ехография на хранопровод, стомах, дуоденум и дебело черво.

 

В нея има възможност със специален водороден тест неинивазивно да се установи установява прекомерен бактериален растеж в червата, тук, единствено в страната, се изследва и фекален калпротектин.

Утвърдено за страната е лечението на първични и метастатични тумори на черния дроб с локални процедури (радиофреквентна термоаблация) с различни типове апарати. При показания тези тумори се лекуват и с локални инжекции. В клиниката се лекуват неоперативно ехинококови кисти на черния дроб и на други паренхимни органи с перкутанно пункционна техника.


Клиниката по гастроентерология при Клиничен център по гастроентерология при Медицински факултет, Медицински университет - София е водещата университетска структура за България в областта на гастроентерологията. В нея се извършва активна учебно-преподавателска дейност във всичките й форми.

 

В Клиниката се провеждат следдипломна квалификация по гастроентерология; изпит за придобиване на специалност по гастроентерология; основен курс по гастроентерология, както и обучението, усъвършенстването и сертифицирането на медицинските специалисти от цялата страна в областта на всички направления на конвенционалната и интервенционална абдоминалната ехография и гастроинтестинална ендоскопия, за извършване на инвазивни диагностично-терапевтични процедури с умерена и голяма сложност.

 

Обучението в клиниката покрива второ и трето ниво на компетентност, определени от медицинските стандарти по гастроентерология; модула по гастроентерология на студенти по медицина и модула по гастроентерология на специализанти по вътрешни болести.