Националната здравноосигурителна каса ще плаща реалното лечение на всички пациенти с онкологично заболяване. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. И уточниха, че парите ще се отпускат независимо от техния ръст, тегло и телесна маса. 
 
По-рано днес Касата публикува на сайта си указания за прилагането на лекарствени продукти за злокачествени и хематологични заболявания, чието количество се изчислява на базат на ръст, тегло или телесна повърхност. 
 
„В случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията“, се казва в съобщението.  
 
От НЗОК посочват, че указанието е направено в полза на пациентите и не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти. „Още по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано“, категорични са от институцията. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
От официалното съобщение за новото указание става ясно, че то е подписано от Български лекарски съюз след обсъждане на работна група, на която не са присъствали национални консултанти, въпреки че са имали покана. „Заложеният механизъм в НРД не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори. Единствената му цел е засилването на контрола с оглед на това да се спре разхищението на скъпите лекарства за парентерално приложение. В момента от тях се изхвърлят 25-30%. По мнение на самите болници и фармацевти само с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%. В същото време тече дискусия защо НЗОК има преразход на средствата за лекарства. Средствата, спестени от разхищение на лекарствени продукти, ще бъдат вложени в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект“, категорични са от Касата.