Персонална административна отговорност да носят лекарите при грешки в работата си, а не болниците както е сега, планират от Националната здравно осигурителна каса (НЗОК). Предложението е на управителя на Касата д-р Дечо Дечев и беше представено на последното заседание на Надзора на НЗОК.


„В момента, ако дадена клиника в болница Х има 30 легла, а те са приели 32 пациента, това го позволява системата. В момента доработката ще бъде такава, че той (лекарят, б.р.) и да иска 31-вия пациент да го приеме, системата няма да го пуска. Тогава ще има 30 легла и не повече. Иначе в момента сме в една патова ситуация, защото чакаме големия проект в Министерство на здравеопазването“, сподели д-р Дечев.


Предложението е в бъдещите разработки на Персонализираната информационна система на НЗОК (ПИС), свързани с реализиране на функционалност за контрол на 21 приема на пациенти по клинични пътеки/клинични процедури и на превеждането на пациенти в клиники/отделения, съобразени с капацитета на лечебните заведения като брой и вид болнични легла, посочени в договора на лечебното заведение, при условията на представената от фирма „ТехноЛогика“ ЕАД.На заседанието от Касата се обсъди и идеята за затягане на контрола на качеството в работата на болничната помощ. Д-р Дечо Дечев припомни, че в момента в Националния рамков договор е записано, че ако дадено лечебно заведение е направило нарушение и то е повтаряемо, може да бъде прекратен договора му. „Пределно ясно е, че на никое лечебно заведение не можеш да му прекратиш договора. Ако обърнем нещата и наказанието е пряко за извършителя на дейността тогава вече можеш да прекратиш договора на този изпълнител, не на болницата. Аз не знам на 400 легла кой какво е правил, кой какво е приел и т.н. Има си персонална отговорност. Ако обърнем така нещата – ок“, коментира Дечев.


Предложението е подкрепено и от представителя на работодателите в Надзора Григор Димитров, който е категоричен, че не е редно „В едно отделение някой е направил нещо, а другите работят коректно и спазват правилата. На този, който е сгрешил му отнемат правата“.