Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обмисля повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, за да се насърчат родилките да избират естествения начин. В България от години се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с цезарово сечение, а страната ни е на пето място в Европа по този показател. По данни на здравното министерство, за 2018 година близо половината бебета в България са родени след цезарово сечение. Ако към тях се прибавят и лекарски намеси при нормално раждане, напълно естествено родените бебета стават около 40%.


„Това е много тревожна тенденция. Причините са различни - от страна на пациентите, от страна на лекарите, от страна на институциите“, коментира специалистът по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Атанас Щерев в „България сутрин“.


Той посочи, че Световната здравна организация (СЗО) и професионални организации на акушери алармират, че процентът на такъв тип раждане по медицински причини може да бъде между 5% и 10% и не е редно да е повече от 15%.„Защо се увеличава? Първо, това е много удобно за бременната, защото едно раждане приключва за 1 час. Второто нещо - подобриха се условията за цезарово сечение. За лекарите е много удобно“, заяви Щерев пред Bulgaria ON AIR.


По думите му, от друга страна лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане, страхуват се от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето.


Според него предложението на Здравната каса може и да има някакъв ефект. „Секциото по желание трябва да бъде многократно по-скъпо, защото това е луксозна процедура. Това е тяхно право, но не може да се плаща солидарно от всички, които плащат здравни вноски“, категоричен бе д-р Щерев.


Нормално раждане или секцио?


Пред Puls.bg на въпроса отговаря Д-р Даниела Савова е акушер-гинеколог, управител на Медицински център „Репродуктивно здраве“ към САГБАЛ „Д-р Щерев“.


„Когато няма категорични контраиндикации, по-добре е да се роди нормално. Нормално е бременната жена да се страхува от неизвестното и болката при раждане, най-вече да се страхува за бебето си. Но искам да уверя всички бъдещи майки, че екипът, който води тяхното раждане, прави всичко възможно да съкрати продължителността, стреса и болката на родилката и да се роди живо и здраво бебе“, споделя тя. Още по темата в статията „Естествено раждане или цезарово сечение?“