Националната здравноосигурителна каса променя режима на предписване и отпускане на конвенционални инсулини, информират от пресцентъра на НЗОК.


По този начин се улесняват болните от захарен диабет, които се лекуват с тях, съобщиха от институцията. Вече няма да е необходимо да се издават и утвърждават протоколи IC на задължително здравноосигурените лица с тази диагноза.

Промяната изисква започването на терапия с конвенционални инсулини, както и терапията след промяна на терапевтичната схема, задължително да се извършва след преглед от специалист ендокринолог. На общопрактикуващия лекар следва да се представя медицински документ от извършени  прегледи с назначената терапия – вид и доза на конвенционалния инсулин.


Корекция на терапията и на съответната доза трябва да се извършва само от специалист ендокринолог или детски ендокринолог.

При наличие на утвърдени действащи протоколи за конвенционални инсулини ще се издава рецептурна бланка образец МЗ-НЗОК №5 или №5А в съответствие с вида и дозите конвенционални инсулини, посочени в протокола.


 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Аптеките –договорни партньори на НЗОК, след 01.10.2013 г.,  ще изпълняват рецептите и няма да изискват от пациентите протоколи.

 

За лицата, при които има назначена терапия и вече са издадени протоколи, за остатъчния период на валидност на протокола не се налага извънреден преглед или консултация с ендокринолог, допълват още от НЗОК.

Задължително здравноосигурените лица с поставена диагноза Неинсулинозависим захарен диабет (МКБ Е11), на които за първи път е назначена терапия с конвенционални инсулини, отпускани без протокол, имат право да получават глюкомер и съответно тест-ленти за него. Това ще става по преценка на специалиста, с предписване на втората рецепта.


НЗОК е заплатила на аптеките 12 902 342 лв. за конвенциални инсулини за първите шест месеца на 2013 година, съобщават още от касата.