Националната здравноосигурителна каса няма да плаща за нови иновативни медикаменти през 2018 г. Това решиха окончателно депутатите с приемането на бюджета на институцията за новата година. 

 

Рамката на бюджета на Здравната каса за 2018 г. включва приходи от здравноосигурителни вноски в размер на 3,818 млрд. лв., 2,556 млрд. лв. приходи от трансфери от здравно осигуряване. Неданъчните приходи възлизат на 17, 5 млн. лв. 


 

Народните представители приеха и предложението на д-р Даниела Дариткова за отпускане на още 7 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ и за специализирана извънболнична помощ. Така здравноосигурителните плащания за първична извънболнична помощ стават 214, 2 млн. лв., а тези за специализирана – 229,3 млн. лв. 

 

Предвидени са и 10 млн. лв. повече за дентална помощ, с което здравноосигурителните плащания стават 167 млн. лв. за медико-диагностична дейност пък ще бъдат отпуснати 83 млн. лв. 

 

Новите лечебни заведения няма да могат да сключват договор със Здравната каса през 2018 г. Освен това институцията няма да може да сключва договори или допълнителни споразумения с болници по нови клинични пътеки клинични амбулаторни и медицински процедури. Първоначално предложението бе отхвърлено, но го прегласуваха по искане на депутатите от парламентарната група на БСП. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

По-рано омбудсманът на България Мая Манолова предупреди, че ще даде новия бюджет на Конституционния съд заради забраната за заплащане на нови лекарства. 

 

Приемането на бюджета за следващата година предизвика сериозни дебати, което наложи удължаване на работното време на депутатите, които гласуваха някои от текстовете до 3 през нощта.