Председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров предлага автоматични дефибрилатори да бъдат поставени на оживени обществени места като училища, авто-, жп- и аерогари, метро и други.

 

Тези апарати могат да бъдат използвани за оказване на животоспасяваща помощ до идването на специализиран екип. Подобна практика от години има в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни.Очакванията са, че годишно ще бъде спасен животът на 1000 души с автоматичните дефибрилатори.


"Един дефибрилатор струва 3000 евро, като на първо време ще са ни необходими 100. Вече сме преговаряли с фармацевтични компании и фирми за медицинска апаратура, които са готови да ни помогнат да ги купим", завява доц. Иво Петров.


От Дружеството и от БЧК посочиха, че подготвят инициатива за законодателни промени в тази посока, защото в момента единствено лекар има право да прави дефибрилация.

 

Необходимо е да се увеличи броят на служебните лица, които са обучени и на които е разрешено да работят с дефибрилатор - като пожарникари, полицаи, медицински сестри, фелдшери.

 

На практика обучението им няма да струва нищо.