На фона на нестихващата епидемия с COVID-19 у нас, актуален остава въпроса от кога започва да тече 14-дневният срок на карантната, ако си бил контактен на лице, заразено с коронавирус.


По този повод адвокатът по медицинско право Мария Шаркова цитира пред БНР заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 30 юни 2020 г., според която карантината започва да тече от деня на последния контакт със потвърдения случай на COVID-19.


„Срокът на карантината се съобразява с инкубационния период на заболяването и няма как да се брои от друта дата. Но за съжаление аз продължавам да получавам информация, запитвания от лица, които са карантинирани и в техните предписания от Регионалните здравни инспекции се посочва датата на установения положителен резултат на човека, с когото те са били контактни. Което може да е било дни след техния последен контакт“, отбеляза юристът. Според Европейския център по контрол на заболяванията 14-дневната карантина за лицата, контакти на носител на коронавируса, започва да тече от деня на последния контакт. 


Адвокат Шаркова заяви, че поставеният под карантина може да обжалва предписанието на Регионалните здравни инспекции, но това не спира неговото изпълнение. Съдебно решение може да има и след година. Човек остава карантиниран, независимо кога според самия него е бил контактен.


„Отрицателен PCR тест на карантинираното лице не спира предписанието на РЗИ, защото не е предвиден регламент, който да предвижда последващо изследане, което да е отрицатерно и което да прекъсне течащата 14-дневна карантина. Обратното: ако бъде направен PCR и тестът е положителен, то тогава ще текат нови 14 дни. Но обратното не е възможно - да се прекъсне карантината. Въпреки това, по общия ред предвиден в Административно-процесуалния кодекс, директорът на РЗИ може да преразгледа издадения от него административен акт, особено ако той е обжалван от съответното засегнато лице, но на пратика това не се прави. Заради това, че тестовете невинаги са точни и директорите на РЗИ предпочитат да действат насигурно“.


Срокът за обжалване започва да тече от връчване на разпореждането на директора на РЗИ и този срок е също 14-дневен и това създава затруднение на карантинираните, коментира още адвокат Мария Шаркова. По думите й поставянето под карантина се приравнява на лишаване от свобода в практиката на Европейския съд за правата на човека и трябва да има своевремен контрол още докато трае самото ограничение, за да може съдът да проконтролира правилно ли е карантинирано дадено лице. 


Не поставяме под съмнение важността на карантината като противоепидемична мярка, още повече, че това се е прилагало още от векове от времето на Венецианската република, уточни Шаркова. Статистиката на Единния информационен портал за коронавируса сочи, че всеки 30-ти българин е бил поставян под карантина от началото на пандемията досега, тоест карантинирани са били над 240 хиляди души.