След като си поставиха за цел да подновят най-старите и амортизирани кувьози в малките общински болници в страната и изпълниха мисията си, доброволците от „Капачки за бъдеще“ си поставят нова задача. Идеята този път е да дарят на най-нуждаещите се лечебни заведения у нас транспортни кузьози, с които в кризисни ситуации се превозват недоносените бебета.


„Единайсетте кувьоза, които дарихме до момента, покриват повечето проблеми, с които може да се роди едно бебенце, но понякога раждането се случва прекалено рано или бебето е с по-сериозен здравословен проблем и се налага да бъде транспортирано. До нас достигнаха тревожни новини, че някои болници имат проблеми именно с транспортирането на недоносените деца“, написаха във Фейсбук страницата си доброволците.


По думите на „Капачки за бъдеще“ в някои области като Плевен, в спешни случаи Отделението по Неонатология в местната университетска болница изпраща линейка с транспортен кувьоз до бебето и то се транспортира безопасно. „Уви, не навсякъде е така и на доста места местните болници трябва да се оправят, както успеят. Сами“.Сблъсквайки се с проблема те установяват, че в една от болниците, до които се допитват, транспортният кувьоз е на 30 години, в друга - е стара кутия, която няма как да бъдат пуснати системи, а лекарите са принудени да поставят топли бутилки за бебето. „В трета ни споделиха, че има транспортен кувьоз - дарение, но той е толкова голям, че е нужна специална линейка, която нямат. И затова го ползват като стационарен, а бебенцата транспортират с лека кола, увити в одеало, гушнати от акушерка. От четвърта болница, отговаряща за район с 50 000 души, ни довериха, че в подобни случаи чакат транспорт в продължение на 4-5 часа от най-близката областна болница“, разказват за проблема от „Капачки за бъдеще“.


Доброволческата организация вече е поръчала производството на няколко транспортни кувьозa за нуждаещите се болници, но те са далеч по-скъпи от стационарните – цената им е двойна. „Успяхме да поръчаме, защото плащаме 50% от сумата при поръчка, а другите 50% - при доставка в болницата. Ние имахме 50% от сумата“, поясняват те. Затова разчитат отново на доброволците – вече няколко  организации от Велинград и Момчилград са изразили подкрепа към акцията. „Вярваме, че хора и от други градове ще се включат. И не само вярваме, а сме убедени, че ще подменим амортизираните транспортни кувьози до края на есента“, обещават от „Капачки за бъдеще“.