Преди седмица правителството отпусна 3,4 млн. лв. от държавния бюджет за майчино и детско здравеопазване. Част от средствата - 750 хил. лв., са предвидени за осигуряването на 50 кувьоза, но има ли наистина нужда от още кувьози, след серията мащабни дарителски акции на кампанията „Капачки за бъдеще“?


„Решението трябва да бъде преразгледано, тъй като остра нужда от стационарни кувьози вече няма, а средствата могат да се използват за друга животоспасяваща или диагностична апаратура“, категоричен бе Лазар Радков – двигател на дарителската кампания „Капачки за бъдеще“. Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че вече почти всички кувьози, които са били на по 30-40 години, са подменени, а от организацията вече са входирали официално писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което ги уведомяват, че вече няма нужда от закупуване на кувьози.


„Сега се предвижда да се вземат 50 нови кувьоза. През 2017 година България бе бенифициент по програма финансирана от норвежкия финансов механизъм, при която бяха закупени 436 високотехнологични апарата, от които 132 кувьоза на стойност 13 милиона лева. Те са дарени на 33 болници в 28 областни града. Още когато ние стартирахме кампанията ни казваха, че няма нужда от кувьози заради норвежката програма. Впоследствие се оказа, че в много от малките общински болници апаратурата е на по 30-40 години. Подменили сме кувьозите в Ботевград, Червен бряг, Кнежа и още малки градове. До момента сме подменили 6, до края на месеца ще подменим още 5, а до края на годината ще станат 19“, каза още Радков.От думите му стана ясно, че до есента ще бъдат подменени и няколко от транспортните кувьоза, които също са на по 30-40 години. „Много бихме искали кампанията да се разрасне толкова, че да набира толкова средства, че да помагаме и на други хора, не само на новородени. На последното събиране в София имахме 52 тона капачки. Така стимулираме и рециклирането“, разказа още Радков.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.