Българският лекарски съюз (БЛС) рестартира Националната си кампания срещу насилието над медици през септември 2022 г. 

 

Тя преминава под надслова “#ПребориГнева” с редица практически обучения на лекари от цялата страна за това как да се справят с агресивни пациенти.


 

Лекарското съсловие напомня, че на имейл blsus@blsbg.com медицинските лица, претърпели акт на физическа или вербална агресия могат да подадат сигнали. Те ще бъдат незабавно предавани към Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, Министерството на здравеопазването и Прокуратура на Република България.

 

Обявяването на връщането на кампанията се случи след скорошни случаи на агресия

 

“Български лекарски съюз с тревога следи поредицата от безцеремонни инциденти с наши колеги, които през последните дни станаха обект на вербална агресия, придружена от унищожаване на имущество в спешни центрове в страната.

 

Роднини на пациент са счупили стъклопакета на входната врата на Спешното отделение Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана, след като узнали, че техният близък е починал", обясняват от съсловието.

 

При друг случай на 25 юли, пиян мъж, след като не бил обслужен веднага в Спешна помощ - Радомир, защото медицинският екип е бил на адрес в помощ на нуждаещ се, е започнал да обижда и заплашва служителката, счупил стъклопакета на входната врата и избягал.

 

"Български лекарски съюз е категоричен, че няма да търпи подобно безцеремонно отношение, което никой медик не заслужава”, заявяват са лекарите. 

 

През 2017 г. БЛС провежда анкетно проучване сред 1409 медицински лица и 1373 пациенти. Търси се мнението им за първопричината на насилието над медицински лица, както и техните предложения за решение на проблема. 

 

Според по-голямата част от анкетираните, посягащите имат ниско ниво на култура и/или са под въздействие на алкохол или други упойващи вещества. Голяма част от респондентите винят за посегателствата несъвършенствата в здравната система и нарушеното доверие между пациента и лекуващия го лекар. 

 

Най-малък е процентът на отговорилите, че лекуващите са провокатори на агресията.

 

В мерките за разрешаване и превенция на насилието над медици се посочват основно въвеждане на бързо производство и ефективни присъди за доказаните насилници, работа с обществото за възвръщане на доверието на пациентите в лекуващите, работа с лекари за подобряване на уменията им за комуникация с пациентите, засилена охрана и видеонаблюдения.