Пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване ще се проведе в София. Тя е на Националния център по трансфузионна хематология и е под наслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”. Стартът й ще бъде даден на големия християнски празник Цветница, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 
 
„На този ден прекрачваме прага на храма и палим свещи за здраве. В същия момент стотици хора се борят за живота си. Всеки ден само в столицата се преливат над 100 литра кръв“, отчитат от НЦТХ. 
 
На 9 април, от 9:00 до 13:00 часа, мобилните екипи за кръводаряване на Националния център ще бъдат разположени в близост до:
 
храм „Света Неделя” – площад „Св. Неделя” № 19, в аулата на Богословския факултет
храм „Свети Седмочисленици” – в сградата на VI ОУ „Граф Игнатиев”,  ул. „6 септември” 16 В
храм „Света Параскева” –  до„Дарби колидж“ (в двора на храма), бул. „Г. С. Раковски” 58
храм „Покров Богородичен” – в Енорийския център „Покров Богородичен”, зад хотел „Родина”
 
Кампанията по доброволно кръводаряване е подкрепена от Българската православна църква, с благословията на Епархийското ръководство на Софийската света митрополия.
 
Кой може да дари кръв
 
Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години (ако кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея). Мъжете могат да дарят до пети 5 кръв в рамките на една година, докато жените- 4. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца, уточняват от Националния център по трансфузионна хематология. 
NEWS_MORE_BOX
 
Не могат да дарят кръв хора, болни от СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н. Противопоказани са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни прблеми, също могат да възпрепядстват кръводаряването.
 
Националния център по трансфузионна хематология се намира на ул. „Братя Миладинови“ 112 в столицата. В делнични дни работи с кръводарители от 08 до 12 и от 13 до 18:30 часа. През уикенда всеки може да дари кръв 09 до 15:30 часа.