Кампания за доброволно кръводаряване започва днес в София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен. Инициативата се организира от Националния център по трнасфузионна хематология (НЦТХ).
 
Целта е не само да подпомогне дейността на НЦТХ, но и да се популяризира актът на доброволно кръводаряване, който е жизненоважен, за да бъдат спасени хиляди човешки животи.
 
Инициативата вече е подкрепена и от редица известни личности, сред които сноубордистът Радослав Янков, най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова, актьорът Христо Мутафчиев, рок китаристът Митко Кърнев от D2, готвачът Ути Бъчваров, поп певецът Любо Киров и водещите на „По света и у нас" по БНТ – Аделина Радева и Спас Кьосев.
 
По думите на директора на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев, тази кампания е нужна, защото у нас липсва информация за доброволния акт на кръводаряване.
NEWS_MORE_BOX
 
 
„Защото нямаме обучение и информация. Надявам се да направим един документален филм. Да показваме пътя на дарената кръв, чрез всички медии да показваме какво представлява кръводаряването, какво се случва по време на целия процес, че ние не правим нищо тайно и, че всичко е в интерес на пациента. Ако се знае целият този процес, няма да има проблем за дарителя. При всички случаи трябва обучение, това започва още от училище. Трябва да се промени манталитета“, заяви той пред БНТ.
 
Междувременно, от „Пирогов“ съобщиха, че около 40 техни служители  Близо 40 души са се включили в инициативата за безвъзмездно и доброволно кръводаряване на Националния център по трансфузионна хематология, която се проведе вчера в спешната болница.
 
Основни дарители през съвместната двудневна акция по кръводряване са служители на „Пирогов“. През втория ден от кампанията са се включили и близки на пациенти, на които им предстоят оперативни интервенции.
 
Кампанията се провежда 2 пъти годишно и освен медицинският и административният персонал на болницата, в нея могат се включват и близки на пациенти на лечебното заведение.