Кампания за доброволно безвъзмездно кръводаряване предстои на 28 септември (сряда) от 11:00 до 14:00 часа в столичен мол на булевард „Черни връх“ 100, 1407 Хладилника, София. Инициативата е съвместна с  Националния център по трансфузионна хематология.

 

Включването изисква предварителна регистрация чрез онлайн формуляр на адрес - http://bit.ly/3d93wrz. Важно е кръводарителят да отбележи часа, в който има възможност да се яви на “Ниво -1” на търговския център.


 

Целта на кампанията е да повиши информираността на гражданите относно кръводаряването и ползите от него и да улесни всички, които са готови и желаят да даряват кръв, за да спасят нечий живот.

 

В инициативата може да вземе участие всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг и не е приемал медикаменти в последните 48 часа. Лекар преценява дали кръводаряването не застрашава здравето на дарителя и дали дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея.

 

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Всички материали и консумативи за кръводарителската кампания са стерилни и за еднократна употреба.

 

Преболедувалите Covid-19 могат да даряват кръв след 40 дни от положителния тест и при условие, че са напълно възстановени от заболяването.

 

Не се изисква специална подготовка преди акта на кръводаряване, но е важно да не се извършва на гладно. Кръводарителят трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал.

 

Експертите съветват кръводарителите да се хранят редовно и разнообразно, за да заздравят силите на организма и да повишат качеството на кръвта.

 

Преди самото даряване се попълва въпросник за здравословното състояние на дарителя. Провежда се преглед и личен разговор с лекар.

 

След това се вземат няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл.

 

Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той поддържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

 

Процедурата отнема 30 минути, като след нея е добре да се приемат повече калорични течности и храни.

 

Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.