Стартира информационна кампания за превенция на грипа сред медицинските специалисти у нас. Тя се организира от Българския лекарски съюз с подкрепата на Националния център по заразни и паразитни болести, Българската асоциация на микробиолозите, Българското дружество по инфекциозни болести и Българското сдружение по превантивна медицина.
 
В пресконференцията участваха проф. д-р Тодор Кaнтарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести, проф. д-р Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“, Проф. д-р Ива Христова, заместник-директор на НЦЗПБ, проф. д-р Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести, д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС и д-р Димитър Петров, главен експерт към БЛС.
 
„Като член на Световната медицинска асоциация Български лекарски съюз се присъединява към международната инициатива за противогрипна кампания, която асоциацията стартира още през 2013 г. Главна цел на кампанията е да се повиши информираността сред българските медицински специалисти за сезонния грип и да акцентира върху повишаване на ваксиналния обхват сред тях“, коментира д-р Димитър Петров, експерт към БЛС.
 
“Очакването на пациентите към нас е да дадем най-доброто, на което сме способни, в качеството си на медицински специалисти.
 
Те вярват, че правим всичко по силите си, за да ги предпазим. Но ако ние самите не сме ваксинирани срещу грип, то поставяме болните, възрастните, децата и бременните жени, за които полагаме грижи, в риск от заразяване с това потенциално смъртоносно, но предотвратимо заболяване“, допълни още медикът.
 
Планирани са редица инициативи, които ще бъдат реализирани в рамките на кампанията: разпространение на информационни материали сред членовете на БЛС, болници и ДКЦ-та, разпространение на информационен видео клип и провеждане на противогрипни ваксинационни дни във ВМА-София, ВМА-Пловдив и ВМА-Варна.
 
По време на събитието бе представена актуална информация за разпространението на грипните заболявания у нас, както и за последиците от усложненията, причинени от грипа.
 
“В България само 2 % от българите са си поставили противогрипна ваксина миналата година. За сравнение в Холандия 70 % от населението се ваксинира“, коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. 
NEWS_MORE_BOX
 
Той допълни, че тази зима не се очакват различни грипни щамове спрямо 2013 г., дори противогрипната ваксина е със същия състав като миналогодишната.
 
Сезонният грип, често подценяван и бъркан с обикновената настинка, е потенциално сериозно, а понякога и животозастрашаващо заболяване, особено за хората от  високо-рисковите групи - децата, бременните, възрастните над 65 г., хората с хронични заболявания и медицинските специалисти.
 
За това безспорно говорят цифрите:
 
между 5 и 15% от населението страда от грип по време на епидемии;
между 20 и 30% от децата по света се разболяват от грип всяка година; 
Световната здравна организация посочва, че всяка година по света, поради усложнения от грип, тежко се разболяват около 5 милиона души, а умират между 250 000 – 500 000. Въпреки това заплахата към общественото здраве сериозно се подценява;
90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст;
грипът причинява около 12% от отсъствията от работа по света;
в САЩ директните разходи (т.е. медицинските разходи) за грип надхвърлят 10 милиарда долара всяка година.
 
Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път, поради което милиони страдат от него всяка година. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет.
 
Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година. 
 
Много често хора с минимални оплаквания всъщност разпространяват грипните вируси. Повечето здрави възрастни биха могли да заразят други хора един ден преди изява на грипните симптоми и до 5 дни след изява на заболяването.
 
Тъй като ваксинацията на първо място предпазва от инфекция, вместо да я лекува, Световната здравна организация я определя като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за ограничаване на епидемиите.