В търсене на начин младите педиатри да придобият нови знания и умения, да се усъвършенстват и да бъдат максимално полезни на децата и обществото, водещи лекари у нас стартираха кампания в тяхна подкрепа.


„Шанс за младите педиатри“ има за цел набирането на динамичен фонд, от който да могат да бъдат заплащани такси за участие, пътуване и престой на педиатри или медицински специалисти, работещи в областта на педиатрията. Предимство ще имат младите хора под 40-годишна възраст, тези с по-нисък доход и такива, работещи в тесни направления, в които има малко специалисти. Допълнително преимущество ще имат лекари, които участват с презентация (постер) на съответните събития.


Всеки, който отговаря на условията ще може да подаде искане за финансиране, в което описва къде и какво работи, за какво точно е нужно финансирането, каква е сумата (с точна разбивка), каква е мотивацията му да посети дадено събитие или да получи достъп до дадена платформа.


 
Част от набраните средства ще отидат за абонамент за научни сайтове или списания, както и закупуване на учебници, от които да могат да се ползват голяма група педиатри, без да се налага да заплащат за това. В редки случаи, средствата могат да се използват и за финансово подпомагане на млади лекари, при възникнали извънредни ситуации, които биха довели до прекъсване на специализацията. 


„През годините едно от най-тъжните неща, които видях и не касаеха пряко пациентите ми, беше невъзможността на млади и способни лекари да инвестират в своето развитие. Различните конгреси, модули за обучение, курсове, дори учебни материали (учебници, онлайн достъп до определени бази данни, абонамент за научни списания), бяха и са все още лукс за много от педиатрите. Все още фармацевтичните компании, които са основен спонсор на медиците, избират лекари с утвърдени имена, а младите хора остават назад с надеждата, че някой от началниците им ще сме смили над тях и ще им издейства спонсорство“, обясни д-р Адил Кадъм мотивацията си заедно с няколко колеги-приятели, да стартират кампанията.


По думите ѝ кампанията е може би първата стъпка към неправителствена организация с тази цел, но преди всичко лекарите разчитат на подкрепата на обществото. На всеки получил финансова подкрепа, ще бъде поискана кратка презентация, показваща ползите от посетеното събитие, с фокус върху новостите.


„Много хора смятат, че лекарите печелят достатъчно много, за да имат нужда от помощ, но истината е много различна. Особено за по-младите колеги, тези, които не са натрупали опит или все още нямат изградено име в медицинските среди, развитието е основно въпрос на самоинвестиране - време, средства и емоции. Често от това страдат, както самите те, така и близките им. Това води до понижаване нивото на обучение (в медицината това е непрекъснат процес), от което следва понижаване нивото на предлаганата услуга и негативен отзвук върху общественото здраве, в случаят в най-уязвимата му част - детското здраве“, допълва д-р Кадил.


Организаторите на кампанията са категорични, че подкрепата не е само в пряко даряване на средства. „Някои хора не могат да дарят финансови средства, но това не означава, че не могат да помогнат. Достатъчно е да се сподели кампанията или ако живеете извън България да приютите за известно време човек в дома си, докато трае някое обучение или конгрес, като му спестите парите за хотел, това би било незаменима помощ за нас. Може да съдействате с намирането на различни програми за стипендии или спонсорирано обучение, това също е от полза и покрива усилията на кампанията. А ако случайно имате абонамент за даден сайт, списание, платформа в областта на педиатрията и изобщо медицината и сте склонни да го споделите с нас, също е безценна помощ“, допълват от „Шанс за младите педиатри“.