Министерството на здравеопазването публикува обобщена информация за процеса на ваксинация срещу коронавирус и съвети за това какво трябва да направим преди и след това.

 

От нея става ясно, че след ваксинация е препоръчително да се остане 15 минути в близост до имунизационния пункт/ кабинета на общопрактикуващия лекар, където е приложена ваксината, в случай на по-тежка здравословна реакция. При проява на такава незабавно трябва да се уведоми медицинското лице, което е поставило ваксината..


 

Наличието на постваксинална реакция, като болка на мястото на убождане или лека умора, е нещо обичайно и показва, че тялото реагира на ваксината, като започва да изгражда имунитет срещу заболяването.

 

Най-често проявяваните странични реакции след ваксинация срещу COVID-19 са леки до умерени, отшумяват в рамките на един до три дни, и включват:

  • Болка на мястото на убождане;
  • Леко повишена температура;
  • Умора;
  • Главоболие;
  • Болки в мускулите или ставите.

 

В случай, че симптомите не отшумят до няколко дни, трябва да се уведоми личния лекар.

 

Счита се, че ваксините дават защита чрез изграден имунитет срещу COVID-19 две седмици след завършването на ваксинационния цикъл. Това означава, че след поставена първа ваксина, както и в двете седмици след поставената втора доза, е добре да се пазим от заразяване.

 

Всеки със завършен ваксинационен курс получава цифров COVID сертификат.

 

От здравното министерство посочват, че достоверни източници на информация са Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции.

 

За хората, които се колебаят дали да се ваксинират, с оглед на особености в здравословното им състояние, здравното министерство препоръчва предварителна консултация с личния лекар или с лекуващия лекар.

 

Освен това при наличие на специфични здравословни проблеми, те трябва да бъдат съобщавани на медицинския специалист, който ще извърши ваксинацията.