Пациентски организации “Заедно с теб” настояват за създаване на Закон за правата и задълженията на пациентите.

 

Те остро осъдиха словесната и физическата агресия срещу медицински специалисти на 4 юни 2022 г. вечерта във Филиала за спешна медицинска помощ - Самоков към ЦСМП-София. Нанесена е лека телесна повреда на д-р Любомир Алкахак.


 

Според “Заедно с теб” в нормативния акт трябва да бъдат включени и задължения на Министерството на здравеопазването да провежда информационни кампании. 

 

Част от вербалната агресия към медици настъпва поради незнанието на правата и задълженията на пациентите, твърдят пациентските организации.

 

“Призоваваме пациентите и близките им при неудовлетворение от медицинските грижи да сигнализират пациентските организации, медиите, институциите, а не да влизат в саморазправа.

 

Агресията е и във вреда на нас, пациентите, а лекарите, фелдшерите, сестрите, парамедиците заслужават нашето уважение. Но при установяване на нарушение настояваме за строго наказание от съответните органи.

 

За съжаление, въпреки нашето искане за публично оповестяване на случаите на осъдени граждани за нападения над медици през годините Министерството на здравеопазването не реагира.

 

Налагането на справедливи наказания ще има дисциплиниращ ефект срещу агресията”, категорични са от “Заедно с теб”.

 

Официалното становище е подписано от Пациентските организации „Заедно с теб”, Асоциацията за репродуктивно  здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Алиансът на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциацията на пациентите със сърдечносъдови заболявания. 

 

“Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена”, категоричен бе и министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова след случилото се в спешното на Самоков. 

 

Тя припомни, че Министерството на здравеопазването има споразумение с Прокуратурата на Република България за бързо докладване на случаи за посегателства срещу медицински специалисти, служители на ЦСМП или служители на лечебни и здравни заведения. 

 

Проф. Сербезова увери, че ще настоява за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди.

 

Междувременно Районният съд в Самоков решава дали да остави за постоянно в ареста двамата братя, обвинени в нападението над медици в Спешния център в Самоков.

 

Роднините на задържаните обясниха нахлуването си в спешния център с липсата на информация за състоянието на близкия си, съобщи телевизията Bulgaria OnAir.