През 2021 г. и 2022 г. Wiener Privatklinik - WPK е включена в класация на американско списание за „Най-добрите болници в света", е лекувала повече от 200 пациенти от България през последните години. 

 

Повечето от българите, лекувани във WPK, съобщават, че или им е бил препоръчан конкретен специалист, или директно са се свързали с клиниката или са дошли на място. 


 

Ръководителят на международните отношения и партньорства на WPK Ема Хафнер обяснява, че има случаи, в които скъпоструващото лечение във Виенската частна клиника може да се покрие от родната държава на пациента. 

 

Това се отнася до ситуации, при които съответната терапия, нужна за лечението, не е налична на територията на дадената държава или ще е достъпна в неподходящо и неудовлетворяващо здравните нужди на пациента време. 

 

Затова Клиниката има сключени договаряния с Министерствата на здравеопазването в Северна Македония, Румъния, Хърватия и Обединените арабски емирства. Ръководството на болницата заявява, че би искало да започне диалог за подобни отношения и със Здравното министерство в България. 

 

Всяка година болница WPK регистрира над 12 000 приема, като около 40% от тях са за чуждестранни пациенти от над 20 държави, предимно от Централна и Източна Европа. В центъра за здравни услуги са регистрирани повече от 30 000 амбулаторни посещения годишно.

 

Най-силните звена на Клиниката са Центровете по онкология, спортна медицина и травматология, сърдечносъдова медицина, ортопедия, периферна нервна хирургия, обща хирургия, хирургия на костни тумори, гастроентерология и хепатология, както и интервенционална радиология и микротерапия. ю

 

Болницата предлага над 30 медицински специалности, разполага с 10 центъра за компетентност, 145 легла, хирургично отделение с 4 операционни зали.

 

През 2020 г. във WPK е създаден единственият частен център за лъчетерапия в Австрия.

 

Кои са ключовите звена на Виенската частна клиника и какви специалисти работят там?

 

Онлайн здравен център

 

През май 2020 г. след ограниченията за пътуване, наложени заради пандемията от Covid-19, болницата стартира Онлайн здравния център като дигитално медицинско решение в помощ на пациентите. Каква е процедурата за достъп до дигиталната здравна услуга?

 

Необходимо е да се направи безплатно обаждане към болницата, за да се изяснят медицинските потребности на пациента и да се определи подходящия специалист за съответното лечение. 

 

След това се запазва час за персонализирана онлайн консултация. Пациентът получава идентификатор за срещата на живо чрез видеоконферентен разговор, по време на която може да получи план за лечение или второ мнение.

 

Централноевропейски център по ракови заболявания “Academy Cancer Center” към WPK

 

Когато дадена терапия бива одобрена за лечение на определено заболяване, тя е налична в Клиниката до максимум 3 месеца.  

 

Възможностите за лечение варират от стандартна химиотерапия и хирургия до персонализирани опции за лечение на рак и имунно-онкологични терапии. 

 

"Интердисциплинарното сътрудничество в различни области, като рентгенология, патология, хирургия, вътрешна онкология и лъчетерапия, е от решаващо значение", категоричен е медицинският директор на WPK проф. д-р Кристоф Цилински, който е и директор на Центъра по ракови заболявания. През 2021 г. той е включен от Станфордския университет в топ 3% на най-публикуваните учени в света.

 

Доц. д-р Волфганг Кьостлер е част от Центъра по ракови заболявания. Основната му работа е в областта на диагностиката и терапията на тумори на вътрешните органи, по-специално персонализираната терапия на рак, която отговаря на индивидуалните нужди на пациентите и е насочена към специфичните молекулярни и генетични характеристики на туморите.

 

Като алтернатива на конвенционалните медицински методи за терапия (хормонална терапия, химиотерапия) се използват все по-разнообразни терапевтични методи, като имунотерапия с антитела или терапия с така наречените „инхибитори на тирозин киназа"

 

Виенски международен център по торакална онкология (VICTO)

 

Разполага с различни методи за диагностициране на злокачествени заболявания на гръдния кош, като образна диагностика (PET-CT, MRI, CT пункция), бронхоскопия (директна биопсия, бронхиална промивка, навигационна биопсия, ендобронхиален ултразвук), патология, полуинвазивни процедури (медиастиноскопия, видеоторакоскопско изследване).

 

Предлага минимално инвазивни процедури (видео-асистирана хирургия и хирургия на ключалката), класически отворени процедури (миниторактомия, запазваща мускулите),

сложна напреднала хирургия (резекция на маншет, резекции на съдова и гръдна стена, екстраплеврална пневмонектомия). 

 

"През последните години минимално инвазивната хирургия все повече се налага като стандартна процедура при ранни стадии на рак”, обяснява директорът на центърът проф. д-р Валтер Клепетко.

 

Център по спортна медицина и травматология

 

Смята се, че един на всеки пет инцидента в Австрия е свързан със спорта. Докато травматологичната хирургия се отнася до възстановяването след инцидент или трайно увреждане на опорно-двигателния апарат, основната функция на спортната медицина е превенцията, твърдят от болницата. Центърът по спортна медицина и травматология е денонощен. 

 

Център по сърдечносъдова медицина

 

Сърдечносъдовите заболявания вече са причина за почти 50% от смъртността в съвременните индустриални общества. 

 

"Съдовата калцификация е най-често срещаното заболяване в световен мащаб. Атеросклерозата все още е отговорна за почти половината от всички смъртни случаи", заявява специалистът по ангиология проф. д-р Ерих Минар. През 2021 г. той е включен от Станфордския университет в топ 3% на най-публикуваните учени в света.

 

Център за периферна нервна хирургия, хирургия на раменния сплит и реконструктивна хирургия Millesi

 

Центърът Millesi към Wiener Privatklinik предлага иновативна интегрирана концепция за лечение на травми на нерви, болкови синдроми и реконструкции на нерви, включително трансплантация на нерви. 

 

“Предишните години показаха, че най-добри резултати от терапията се постигат, когато мозъкът, централната нервна система, периферните нерви и мускулната система се разглеждат като една функционална единица”, твърдят от болницата. 

 

Център по радиология и нуклеарна медицина

 

Най-често провежданите радиологични изследвания, като рентген и ултразвук, нуклеарна медицина, ПЕТ скенер (PET/CT) и MPT са достъпни във Виенската клиника. 

 

WPK е една от 11-те клиники, разположени в 6 държави, разполагащи с радиотерапия “Amethyst”. 

 

Фокусът тук е върху радиационната онкология, като тя е един от най-иновативните и бързо развиващите се методи за лечение на рак в Европа.

 

Центровете за радиационна онкология и лъчева терапия на Аметист предлагат най-прецизните и напреднали налични лечения за рак. Само през 2020 г. медицински екипи на Amethyst, наброяващи повече от 100 лекари в тринадесет центъра, лекуваха над 30 000 пациенти, страдащи от рак.

 

Авиомедицински център

 

Авиомедицинският център (AMC) към Wiener Privatklinik е най-старата институция в Австрия, предлагаща всякакви авиационни медицински сертификати, като всички авиомедицински прегледи се извършват на едно и също място. 

 

Има право да извършва всички първоначални и разширени прегледи за медицински клас I, клас II, клас III и кабинен екипаж.